logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова, кандидат за кмет на Видин от коалиция „Единни за промяна”: Всички жители на община Видин имат правото и трябва да живеят добре

„Всички жители на община Видин – независимо в кой квартал живеят, от какъв етнос са, дали са бедни, или богати, имат правото и трябва да живеят добре. Но тази промяна зависи от всички нас”. Това заяви Росица Кирова, кандидат за кмет от коалиция „Единни за промяна“ по време на среща с жители на видинския квартал „Нов път”.

Г-жа Кирова и екипът на „Единни за промяна” бяха в квартала, за да открият намиращият се там нов офис на коалицията. Росица Кирова се срещна с жителите на квартал „Нов път”, не за да им обещава чудеса, а за да ги погледне в очите и да им каже истината – че решаването на проблемите им няма да е лесно, но заедно общинското ръководство и живеещите в квартала могат да променят облика на „Нов път”.

Срещата откри кандидатът за общински съветник на „Единни за промяна” и жител на квартала Даниил Томов, който сподели, че той и останалите от отбора на Росица Кирова се нуждаят от подкрепата на хората, за да дойде и в тази част на град Видин така чаканата промяна.

Росица Кирова подчерта, че като общински съветник се е борила много за квартала, но никога не е афиширала това, тъй като целта й е била да помогне на жителите на „Нов път”, а не да трупа лични дивиденти. Г-жа Кирова беше категорична, че първата стъпка, която трябва да се предприеме, за да може да се благоустрои квартала, да се направят канализация, водопровод и нови улици с прилежащите им тротоари, е да бъдат узаконени всички имоти.

В тази връзка напомни, че преди 7 години тя и други общински съветници успели да се преборят и в Общинския съвет бил приет устройственият план на квартала и било взето решение да стартира процедура, която да позволи жителите на „Нов път” да купят от общината на ниски цени имотите, върху които са построили своите домове. Тогава били водени разговори и с местните общностни лидери, за да се гарантира, че точно хората, построили къща върху даден имот, ще го купят.

Росица Кирова подчерта, че това решение продължава да се изпълнява, само че при предходното общинско ръководство, оглавявано от Герго Гергов, цените на имотите са повишени – с оправданието, че това е направено заради данъчната им оценка. Вместо да се вдигат продажните цени на имотите обаче, е можело просто да се вземе решение да се свали категорията на зоната, в която „Нов път” е разположен, тъй като именно от това зависи данъчната оценка, каза Кирова.

„Не мога да ви обещая чудеса, но ще ви дам обещания, които са изпълними. Смятаме да направим така, че пустеещата общинска собственост, която се намира в квартала, да може да се използва от жителите на този квартал – има общински сгради, свързани с бившата учебна инфраструктура, които могат да се превърнат в дневни центрове за деца, където децата от кв. „Нов път” да имат възможност да се учат да пеят, да свирят, да танцуват, да развиват всичките си таланти”, каза г-жа Кирова. Тя увери, че кандидатът за общински съветник Борислав Ванков ще пише и защитава проекти, така че и за кв. „Нов път” да се усвоят европейски пари. И допълни, че едно от нещата, за които трябва да се помисли, е как да се направи по-пряка връзка между квартала и останалите части на град Видин.

„Надявам се да подкрепите Росица Кирова и нашия отбор – на 25 октомври с №11 в бюлетината, за да направим така, че първата зона, еталон за добре интегрирани малцинства в България, да бъде Видин и кв. „Нов път“ да стане едно добро място за живеене”, каза пред жителите на квартала водачът на листата за общински съветници на коалиция „Единни за промяна” д-р Цветан Ценков. „Апелът ни е да сме единни – единни за промяна”, подчерта той.

В рамките на дискусията присъстващите жители на квартал „Нов път” споделиха, че са доволни и обнадеждени. Защото за пръв път са чули кандидат за кмет на общината с толкова ясна позиция по отношение на проблемите им и със също толкова ясна визия за решаването на тези проблеми – нещо, което според хората, отличава Росица Кирова, единствената жена кандидат за кмет на Видин, от всичките й съперници.

Една от темите, които бяха засегнати в рамките на дискусията, беше лошото състояние на улиците в „Нов път”. В тази връзка г-жа Кирова обясни, че преди година и половина е задала въпрос в Общинския съвет защо когато се ремонтират улици във Видин, нищо не са прави за тези в „Нов път” – отговорът бил, че повечето улици в квартала не са законни. Жителите на „Нов път” заявиха, че това е лъжа и разведоха из квартала представителите на „Единни за промяна”, за да им покажат улици, които са напълно законни, но въпреки това са в ужасно състояние.

Улици с огромни трапове и разбит асфалт или пък с изобщо липсващ асфалт, зеещи шахти на канализацията, на малкото места, където такава има – това видя Росица Кирова при обиколката си в кв. „Нов път”. Тя чу и много проблеми, които хората, виждайки я, й споделиха. „Знаем как да решим проблемите на хората – на всички хора във Видин; знаем как да решим проблемите на кварталите – на всички квартали във Видин. Защото сме събрали екип от професионалисти. Ние, във Видин, сме една общност, едно семейство – трябва да си помагаме и заедно да направим промяната”, заяви Росица Кирова.

Сподели в социалните мрежи