logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова пред BIG5: Нямаме време за грешки!

Гербери „купуват гласове“ от мое име, за да ме компрометират, готвят се арести на хора от щаба ми, ядоса се пред BIG5 единствената жена кандидат-кмет на Видин.

Росица Кирова е кандидат-кмет за Видин от гражданското обединение „Единни за промяна”. В неделя тя отива на балотаж с претендента от ГЕРБ Огнян Ценков. Кирова обаче води на първия тур с 26,03% срещу 22,07% за ге. Росица Кирова е единствената жена , претендент за управник на Видин. Тя успя не само да пребори останалите 10 мъже за кметския пост, но и показа, че гражданското общество не е празна дума и може да разбие всяка партийна крепост. Пред BIG5 Росица Кирова разказа как смята да върне славата на Видин, какъв иска да види своя роден град и какви машинации използват опонентите й, за да я дискредитират.

– Г-жо Кирова, вие сте абсолютен фаворит за кмет на Видин, като успяхте да надделеете на първия тур над партийната кандидатура на ГЕРБ. С какво впечатлите хората?

– Успях с искреност и с това, че хората ме познават. Аз съм родена и израснала в този град, работа тук, семейството ми е оттук – родителите ми и родителите на техните родители. Всички са били достатъчно уважавани в града. Малко се знае, че на моя дядо по майчина линия дядо му е бил един от най-успешните кметове на едно от малките крайдунавски села във Влашкия регион.

– Как се казва?

– Тодор Ванчев, дядо на моя дядо, това е било преди много години, бил е кмет на с. Кутово. Това го научих преди три дни от 91-годишната ми баба, която ме поздрави за това, което постигнах на изборите миналата неделя. Затова смятам, че нищо случайно няма под слънцето. Баща ми пък цял живот е бил общественик и е един от най-уважаваните хора на своето поколение. Той е роден 1944 година и освен знаменосец на Първа гимназия и пълен отличник на времето, е работил в името на БСП, извинявайте, на комунистическата партия, докато не е бил изключен поради остър език. Така му попречиха да защити доктората си навремето, който беше на много интересна тема – съвременният мениджмънт, тогава  било управление на производствените процеси. Бях малка, но помня как той преживя всичко това. След това продължи дълго време да работи в общинската администрация, после и в областната в Монтана, защото беше най-кадърният плановик във Видински окръг, по-късно Монтанска област. Смятам, че много от качествата, които имам като човек, съм ги получила благодарение на това, че съм живяла в такова семейство. Баща ми Любомир Върбанов е човек, когото много хора и поколения стари видинчани познават, за разлика от разни новоизлюпени политици от сини, пембени, пък дори и червени партийки. Малко са  хората, за които може да се каже такова нещо и аз искам да благодаря на родителите си, че са ме направили човек. Ето с това спечелих хората, че съм човек.

– Това, че сте от Видин, означава, че познавате проблемите на града. Какви ще са вашите акценти при работата ви като кмет?

– Първо ще направя управлението на общината ясно, прозрачно и с точни правила. Ще възстановя връзката с хората, която е загубена назад във времето, още преди 30-40 години. Ще направя така, че да има не само чуваемост, но и обратна връзка. Ща се боря да заработят обществените съвети – колкото и банално да звучи, това е един от наистина правилните пътища да имаме обратна връзка с хората. Вторият акцент е, когато всички видят как управляваме и е видимо за хората, ще направя така, че да спрат кражбите и изтичане на обществен ресурс.

– Това е най-големият проблем на Видин, нали?

– Най-големият проблем е, че не се знае какво се случва и че информацията е филтрирана. Ако не беше, хората щяха да са наясно с кражбите и да реагират. Досега нещата се случваха тайно и задкулисно, не само защото досегашният кмет Герго Гергов обичаше така да управлява, а и защото се ползваше с безмълвната, но категорична подкрепа на депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, с когото често ги засичахме по видинските кафета да си шушукат, потупваха се и избираха изпълнителите на обществените поръчки. Няма как в такъв случай нещата да са ясни. Дори заседанията на общинския съвет не се излъчваха онлайн. Третият проблем е липсата на визия за управлението на Видин. Ще определим начин и посока, в която искаме да развиваме нашия град, ще покажем, че имаме облик, лице и стратегия за Видин и, най-важното, как да създадем на хората работа. Ще поработим сериозно по този въпрос, казвам го като човек, който работи през целия си живот. Наскоро проверих, че имам 27 години трудов стаж, а сега имам приятели и сътрудници на толкова години ми е малко неудобно, но е факт. Никога за това време не съм била на държавна или общинска служба и знам какви са проблемите на бизнеса, така че ще започна да ги решавам. На първо място ще променя отношението към бизнеса, като променя отношението на администрацията, което трябва да е в услуга на видинчани. Аз не кандидатствам за някакъв много висок пост?! Аз в момента кандидатствам за работа, да работа много и за хората. Иначе си имам добра работа и добре платена.

– Какво работите?

– Аз съм изпълнителен директор на собствено предприятие и получавам добра заплата, за да мога да си финансирам кампанията, за която много се спекулира, че била скъпа. Смятам, че скъпа бе кампанията на Герго Гергов, която на 90% бе платена от данъкоплатците под различни форми. Кампанията на Огнян Ценков също е в графа скъпи, защото тировете с уредби, певци и концерти на ГЕРБ ги плащаме всички ние със субсидията за партиите. Моята кампания не беше скъпа, мина със събрани пари от приятели, които ми подариха нещичко във вид на участие и посещение по места, но това не е  престъпление, просто използвах личните си контакти, никога служебните.

– Вашите планове за управление на Видин кореспондира и с това, че град с такава история и географско управление е толкова зле икономически.

– Кога забелязахте, че Видин има такова географско положение и такава история? Българите го забелязаха след старта на кампанията ми, защото се постарахме да напомним на България, че ни има, че сме стара столица и има много какво да покажем, а сме забравени през последните 15-20 години. Приемахме крепостта „Баба Вида“ като част от пейзажа, крайдунавския ни парк както нещо обикновено, а той е един от най-хубавите по Дунава. Между другото, той е паметник на парковото изкуство, има такива дървесни видове, които рядко се срещат по тези ширини, за съжаление, половината загинали. Видин може и има много да покаже, затова ще се постарая да изпълним визията си за града. Искам да го видя чист, подреден, уютен, да го видя, че се развива, може не толкова бързо, защото ако е прекалено бързо, знаете за онези грешки на растежа… Нямаме време за грешки.Герго

– Вие сте единствената жена кандидат-кмет. Останалите претенденти играха ли джентълменски на изборите миналата неделя?

– Ако приемете, че е джентълменско на всяка една предизборна среща да се сипят слухове по мой адрес, които никой не посмя да ми каже лицето, защото не отговарят на истината, значи са играли джентълменски. Ако приемате това, което правят ГЕРБ в момента с интригите си?

– Какво правят?

– Звъни ми днес от Несебър бащата на моята дъщеря и ми казва: Започнаха ли вече да изпращат хора, дето уж от твое има купуват гласове по пазарите и по селата? И аз му казвам: Да, от три дни имам такава информация. А той ми отговори: Това е патент на ГЕРБ! Ако това разбирате под джентълменска кампания, да, такава е. Ако е нормално да ходят да заплашват културните институции в града и че Гергов ходеше и правеше така през цялото време на кампанията, да, джентълменска е. Ако разбирате под джентълменско поведението на опонентите, които поканих на дебат, първите 4-5 от конкурентите ми отказаха с доста грозни квалификации като „откъде накъде ще легитимирам една жена“?! Те забравиха, че и майките им са жени. Ами последното нещо от щаба на ГЕРБ от вчера? Аз имам много приятели там, смислени хора, които обаче гласуват за мен, не по партийна заръка, благодаря им че ги има.

– Каква е новината от вчера?

– Готвят арести събота и неделя на хора, които са ми наблюдатели, защото аз нямам хора в СИК-овете и като ми ударян наблюдателите какво ще стане? Комисиите вече са ги подменили, реформаторите са си дали квотата, ДПС също. Какво ще се получи? Ще подготвя двойно повече хора, ще  призова видинчани просто да си защитят вота, няма да са обучени и да могат да следят за всички измами, но ще поема този риск. Това ли е джентълменската им игра, при това се хвалят с постъпките си! Не е спортсменско подсъдимият кмет Герго Гергов да обявява легално и нелегално подкрепата си за ГЕРБ и да призовава всички да гласуват за него, а червенокосата му пиарка по Нова телевизия да привиква хората и да ги кара да й носят списъци, като им обяснява: Абе, до вчера ви призовавахме да не гласувате за гербера, ама сега те са ни приятели, гласувайте за тях…. Ако тук има принципи, значи е джентълменско и аз се надявам да им се върнат по 100 тези „жестове“. Пожелавам в първия ден на 11-ия месец от годината видинчани да гласуват с №11, да покажат на цяла България, че Видин е различен, че Видин може и че вече не искаме да живеем така, както ни налагаха партийните модели.

Автор: Заприн Караминов, BIG5.BG

Сподели в социалните мрежи