logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Колко са важни списъците и КОЙ ги владее?! И ДНЕС няКОЙ С ЕДНО НАТИСКАНЕ ПРЕДОПРЕДЕЛЯ ИЗБОРНИЯ РЕЗУЛТАТ

Видинският административен съд даде ход на дело по жалбата на Местна коалиция „Единни за промяна“, представлявана от г-жа Росица Кирова, срещу Решение на Общинската избирателна комисия – Видин за избор на кмет на община Видин, от проведените на втори тур – 01.11.2015 г. местни избори. Бяха представени многобройни доказателства за промени в сканираните секционни протоколи, изразяващи се в различен брой гласове и дописване на такива. Според адвокат Иво Атанасов, това е недопустимо.

От съда бе поискано назначаването на вещо лице, което да се запознае с представените материали и с протоколите от всички 127 секции, и да бъде извършено ръчно преброяване на бюлетините. Атанасов посочи, че в избирателните списъци, качени на сайта на ЦИК, броят на избирателите е 61 650. В протокола на ОИК за избор на кмет на първи тур и общински съветници от първия тур, броят на избирателите се различата с 1300 гласа. Нещо, което е практически невъзможно, тъй като избирателите за първи тур са описани в един единствен списък. Така или иначе в протоколите са посочени различни числа, а за втори тур те също се различават от тези в първия списък. Присъстващите се съгласиха, че не е възможно 2000 човека да са починали и заличени за по-малко от една седмица.

От ОИК Видин оспориха изнесените факти, като обясниха, че разликата може да се дължи на техническа грешка, при която броят на гласоподавателите случайно да е бил увеличен с 1 000 бройки. Никой не може да каже със сигурност кое е вярното от тези три числа, а и списъците се изготвят от МРРБ, ГД ГРАО, допълниха представителите на ОИК. Не стана ясно обаче КОЙ гарантира верността на избирателните списъци и КОЙ управлява клавишите на големия компютър, където се определя присъствието на гражданите в избирателните списъци.

Voting

Според адвокат Лили Станчева, която се  явяваше в защита на ГЕРБ не е важно какво пише в преписа на протоколите, понеже там всеки може да си е попълнил, каквото си иска и представените преписи, макар и с подписи и печати на комисиите не били легитимно доказателство. Същата посочи, че съдът няма право да влияе на резултатите от изборите, тъй като това било в задълженията и правата само на ОИК и ЦИК. Тя настоя да не се допуска преброяване на бюлетините, проверка на избирателните списъци и да не се уважават исканията на „ЕДИННИ ЗА ПРОМЯНА“, тъй като според нея след като няма възражения от членовете на СИК, не е допустимо повторно разглеждане на изборните книжа и бюлетини.

Ответната страна не прие варианта, грешките в протоколите да са само технически, тъй като те са обявени и на сайта на ЦИК и изрази съмнение в манипулиране на вота. Няма как тези преписи на протоколите да са с различно съдържание от представените в ОИК, тъй като са заверени от самата комисия КСЕРОКОПИЯ на оргиналния протокол и изборния кодекс не допуска да се правят промени в Протоколите, след обявяване на резултатите в ОИК и вземането на преписи от застъпниците, и то без присъствието на всички членове на комисията. Адвокат Атанасов изрази несъгласие и с аргументите за липса на възражения в протоколите на СИК, тъй като при липса на членове и председатели в комисиите това означава, че местна коалиция „ЕДИННИ ЗА ПРОМЯНА“ трябва да се съгласят с написаното от ГЕРБ и останалите им партньори и дори и при явни фалшификации не биха имали правото да обжалват.

Съдът реши страните да се запознаят с представените днес доказателства и насрочи за утре ново дело, на което ще се произнесе по жалбата за касиране на изборите на кандидата за кмет, г-жа Росица Кирова.

Сподели в социалните мрежи