logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Коледно: ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ВИДИН ЗАКЛА МОРАЛА СИ ЗА МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ

Предложението на „Единни за промяна“ за онлайн излъчване на заседанията беше одобрено от мнозинството „по принцип“, но бе гласувано само от групата на вносителите и от групата на БСП на днешното редовно заседание на Общински съвет – Видин.  С аргументи за това, че не е ясно колко ще струва онлайн излъчването общинските съветници от ГЕРБ, реформаторския блок, ДПС, НФСБ и земеделците на Пламен Трифонов отхвърлиха предложението. Въпреки, че като първа точка от същото се възлага на кмета да направи проучване за техническите възможности и да организира процеса, общинските съветници от мнозинството не пожелаха да предоставят на гражданите възможността да ги наблюдават. Според  тях  „няма нищо лошо в предложението, много е хубаво, но хайде по-добре да не го гласуваме“. Всъщност така се получи накрая. Овации, пълно разбиране и много съгласие, че е необходима прозрачност събра предложението на г-жа Росица Кирова за директно онлайн излъчване на заседанията на Общински съвет – Видин, но определено мнозинството общински съветници бяха решили да не го гласуват. Така и направиха. Необходима е прозрачност, трябва хората да знаят какво става и кой как гласува, но, може би, някой друг път…

IMG_4857Същата съдба сполетя и предложението за  заплащането на общинските съветници. В залата се чуха възмутени и гневни възгласи за това, че ЕДИННИ ЗА ПРОМЯНА искат да лишат колегите си (макар това да включва и съветниците от ЕДИННИ) от заслужено възнаградение. Никой от мнозинството не се съгласи с аргументите на вносителя, че за положения труд един ден в месеца и участие в комисии не е нужно да се получава възнаграждение в размер надхвърлящ двукратно, а понякога и три пъти средната пенсия на човек с трудов стаж повече от 30 години. Управляващото мнозинство не се съгласи и с аргумента на г-жа Кирова, че когато са се кандидатирали за общински съветници, присъстващите не са кандидатствали за работа и заплата, а да служат на общността и гражданите на Видин.

„Обещахме да служим на Видин с личните си качества, умения и компетентност. В полза на видинчани. Не защото се нуждаем от работно място със съкратено месечно работно време. Тук сме, за да направим така, че Видин да се промени и да излезе от обратната спирала, в която влезе в последните години. Съжалявам онези, които са тук, заради месечното възнаграждение. Но още повече съжалявам за капана от зависимост и дребнотение, който партийния модел заложи на видинчани.“ – каза г-жа Кирова след гласуването.

 

IMG_4859 20151229_124750 20151229_091949

 

 

Сподели в социалните мрежи