logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Видинско е под вода“, заяви в интервю Росица Кирова – председател на групата общински съветници от „Единни за промяна“

– Г-жо Кирова, как ще коментирате кризата със снегопочистването?

– С много препинателни знаци, показващи удивление. За мен е непонятно как е възможно общинското ръководство да не знае какви са задълженията му. Не разбирам как може господин кмета да не е разбрал, че Видин никога не е имал нарочен договор за снегопочистване. Тази дейност винаги е била част от задълженията на фирмата по сметоизвозване и снегопочистване. Същите тези задължения са описани в общия им договор. Именно другарите днес на Огнян Ценков, в лицето на днешния председател на Общински съвет – Видин г-н Генади Велков, г-н Павел Паунов, г-н Цецко Иванов, г-н Пламен Трифонов, г-н Венци Пасков, г-н Валентин Братков и много други господа, които е излишно да назовавам, разпалено защитаваха идеята, че договорът трябва да се развали, да си наемем техниката и общинското звено да извършва всички тези дейности. Същите тези господа, убедена съм, не са имали предвид да не се почиства снега от улиците или поне така се надявам. Днес странно защо мълчат.

– Какво искате да кажете?

– Искам да кажа, че задължението за почистване от сняг е на общинското звено, което бе сформирано от същите тези хора, които днес управляват общината. И да, разбира се, че те бяха част от предишното управление, някой съмнява ли се в това?! За мен е страшно, че тези хора се надяваха да няма сняг, за да излязат сухи от зимата, а когато съгласно природните закони, дори и през януари снегът заваля, решиха, че е по-евтино да не се чисти и с изненада откриха, че техниката, която са наели не им е достатъчна.

– Какво е решението според Вас?

– Решението е да се мисли, когато се вземат решения. Да се мисли, когато разпалено някой защитава нещо в Общинския съвет. Да се мисли поне от време на време, ако през цялото време е трудно. Решението е да се ползва експертна помощ, когато онези, които взимат решения са експерти само и единствено в партийното строителство и определено не е решение да спестиш малко пари от снегопочистване и да обречеш гражданите на мизерия, да ги блокираш в домовете им и да направиш ежедневието им – код оранжев.

– И все пак какво трябва да се направи, за да се реши проблемът със снега?

– Кметът да си свърши работата. Да жертва телевизионната си популярност, благодарение на която цяла България се смее на Видин, и да организира звеното си за почистване с наетата от общината техника. Иска се да умееш да организираш хората и техниката. Не твърдя, че е лесно особено при липса на опит, но не е невъзможно.

– Звучи просто. От къде тази увереност?

– Аз работя в промишлената зона на Видин. Южна промишлена зона. Познайте колко пъти е почиствана улицата там, откакто заваля снега? Нито веднъж. Общината не смята, че това е нейно задължение. Но за работещите там това означава да не ходят на работа. Там има 5-6 работещи предприятия. Не са много. Но аз мисля, че за Видин са страшно много. И все пак никой не чисти. Затова моите служители са се организирали и са почистили перфектно пътя в зоната. Без дори да ме попитат. Те го приемат като нещо естествено, без което не може.

– Това означава ли, че всеки може сам да си изчисти?

– Не, разбира се. Защото, ако всеки сам си почиства е редно да не плащаме данъци на когото и да е. И тогава, може би, ще се наложи да уволним кмета и обкръжението. Това, което исках да кажа е, че лесно се създава организация от хора, които са научени да работят. И лесно се чисти снега. Ще Ви дам пример с Монтана. Там събраният сняг се извозва със самосвали извън града. Не се изрива върху тротоарите или върху другата непочистена половина от платното. Улицата към Южна промишлена зона бе затворена от нахвърлян сняг на следващия ден, след като ние я почистихме. Просто за снегорина на общината там няма улица и да забележиш очевадното явно е трудно за човек без отношение. Всички проблеми на Видин могат да бъдат решени с воля и отношение.

– Не се ли притеснявате, че ще Ви обвинят в опозиционно поведение?

– Притеснявам се от безвремието, упадъка, лавината от откровени лъжи, реките от мръсотия и разтопен сняг по улиците, от страха на хората и наглостта на онези, които искат властта на всяка цена, но не за да вършат добро, а за да безчинстват и да усвояват от общите ни средства за себе си! Притеснявам се, че утре някой ще пострада, заради безхаберието и безнаказаността на управляващите.
Не се притеснявам от обвинения. Всеки има право на мнение. Не се радвам на грозната картина по нашите улици. Надявам се хората да запомнят. Но не само до лятото.

– Какво ще си пожелаете в началото на новата година?

– Здраве.

– Какво ще пожелаете на видинчани?

– Здраве и по-дълга памет.

– А на съмишлениците си от „Единни за промяна“?

– Здраве и да не се променят. Да останат все така търсещи, дръзновени, вярващи. Да продължават да се борят за Видин с много любов и себеотрицание. Нашият град е това, което сме ние и винаги ще бъде различен и прекрасен!

Сподели в социалните мрежи