logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Масовият детски спорт трябва да е грижа и задължение на Община Видин

Коренна промяна в модела за подпомагане на спортните клубове в община Видин, чиято не само грижа, но и задължение е развитието на детския масов спорт.

На пресконференция в областния град съветници от групата на „Единни за промяна“ обявиха своето категорично несъгласие с предложените промени в проекта за изменение и допълнение на Правилника за реда и условията за субсидиране на дейностите на спортните организации и експлоатация на спортните обекти и съоръжения в община Видин, който предстои да бъде разгледан на насроченото за 9 март общинско заседание.

Проектът изисква повече внимание и предложението на кмета трябва да бъде оттеглено за по-обстойна преработка. Представеното предложение е дискриминационно по отношение на равнопоставеността и достъпа на младите хора до спорта, като необосновано различните видове спорт се определят като престижни и непрестижни. С подобни аргументи част от членовете на комисията по спорта към Общинския съвет решават еднолично кои спортни клубове „заслужават“ финансова подкрепа от общината, а други ще бъдат оставени на произвола на съдбата, макар голяма част от тях да са предпочитани от децата.

Коренно противоположно е предложението на „Единни за промяна“. Ние настояваме за повече прозрачност и справедливост при разпределяне на общинските средства между спортните клубове, което да бъде съобразено с масовостта на децата, които посещават съответния клуб.

„Основната функция на общината е да се грижи за населението на своята територия. Част от тази грижа е грижата към уязвимите групи – възрастните и децата. Фокусът при подпомагане на спортните клубове и основният приоритет на общината по отношение на спортните клубове трябва да бъде свързан с развитието на масовия спорт сред децата“, каза председателят на групата общински съветници г-жа Росица Кирова.

IMG_4998 (1)Общината трябва да създаде условия за равен достъп на всички деца до спорта, както и да спомогне за съществуването на повече спортни клубове, които да предоставят услуги в полза на населението със специален акцент върху децата до 18-годишна възраст.

„Доста клубове ще бъдат принудени да прекратят дейността си, а малкото останали деца ще спрат да тренират, ако така внесеното предложение бъде прието от Общинския съвет“, заяви съветникът Вардан Папикян – спортист и треньор.

По мнение на г-н Папикян кметът, като вносител на предложението, е бил подведен, само защото председателят на комисията по спорта към Общинския съвет си имал „нелюбими спортове“.

Като абсурдно бе определено внесеното предложение и от друг общински съветник от „Единни за промяна“, също дългогодишен спортист и настоящ треньор – Светослав Петков.

„Такава ли ще е политиката на община Видин към децата – спорт под ключ“, каза Петков по повод засилените коментари из Видин, че общината готви нечувани и драстични мерки по отношение начина и реда за ползването на общинските спортни площи в междублоковите пространства – да бъдат ремонтирани, а след това заключени. Децата пък ще могат да ги ползват само с благоволението и ключа, даден им от някой общински чиновник от 15-етажната сграда на кметството.

„Години назад видинчани бяха свидетели как парите на общината се крадат. Разграбването и унищожението трябва да бъде прекратено“, призова общинският съветник д-р Цветан Ценков.

„На територията на община Видин няма регистриран нито един общински спортен клуб. Всички са неправителствени организации в обществена полза и по своята същност те са юридически лица. Община Видин не е регулировчик, нито данъчен инспектор по отношение на спортните клубове. Какви приходи реализират тези клубове си е тяхна работа. След като общината е приела, че ще подпомага финансово спортните клубове, то тя би трябвало да си изработи критерии за равен достъп на подпомагане на база децата, които ползват съответната спортна услуга“, заяви г-жа Кирова и представи тазгодишното предложение за подпомагане на спортните клубове, което необосновано определя най-много средства само за три от тях.

Припомняме и миналогодишното разпределение на парите, което отново е облагодетелствало челна тройка и ощетило останалите клубове.

„ФК „Бдин“ са получили 124 000 лв. общински пари. Почти 60 000 лв. са били изплатени само за транспортни разходи. В същото време други клубове не са получили дори и половината от заложената в бюджета помощ, а до някои са достигнали само 20% от средствата. От разпределените 188 000 лв., три клуба са получили 156 000 лв. Останалите 15 определени за подпомагане клуба са били „ощастливени“ с по-малко от 32 000 лв. Плана за субсидиране за миналата година беше 270 000 лв.

„Целта на подпомагането е общината да даде възможност на всеки, който събира деца и работи, да се развива, а не да се дискриминират клубовете по определен признак. Община Видин може да отделя финансов ресурс за стимулиране на спортно майсторство и постигнати високи резултати. Видин се гордее и ще се гордее с всеки свой шампион, както и ще го подкрепи. Децата на Видин обаче са най-важната ни грижа и тях не трябва да делим. И ако мислим за бъдещето на родния си край сме длъжни да осигурим възможност на повече деца да спортуват“, каза още Росица Кирова.

Тя и колегите й заявиха увереност, че кметът на Видин Огнян Ценков ще се вслуша в разумните предложения на съветниците от „Единни за промяна“. Оттам категорично опровергаха разпространявани злонамерени обвинения, че групата съветници от „Единни за промяна“ непрекъснато отхвърляли всички предложения, внасяни в Общинския съвет, без да предлагат нищо от своя страна.

„Не бива да допускаме община Видин, която е в тежко финансово състояние и демографска криза, да се превърне в царство на хаоса. Подаваме ръка на управляващите и се надяваме да бъдем чути.

20160308_110904

 

Сподели в социалните мрежи