logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Златко Живков: „В Монтана Общината подпомага всички спортни клубове, приоритет са детските школи“

В община Монтана се подпомагат всички спортни клубове, а основните средства, предвидени за спорт са насочени към детско-юношеските школи. Това каза в ефира на Радио Видин кметът на Монтана Златко Живков. Той обясни, че с огромни усилия, много ангажименти и последователна политика всеки спортен клуб получава подпомагане в рамките на общинската субсидия.

Спортните клубове в Монтана не са общински, както мнозина смятат, а се подкрепят от Общината. Това е обществено значима дейност, подкрепяна от рекламодатели, от фирми, от телевизионни права. Да, бюджетите на колективните ни спортове са големи, но това е плод на много ангажименти и огромни усилия. Еднакво важни са и високото спортно майсторство, и масовият спорт при подрастващите. Широката основа в трите традиционни за Монтана спортове- футбол, волейбол и баскетбол, са детските ни школи, които за нас са изключително важни. Елитният спорт не е самоцел. Той надгражда направеното с децата. Основните средства, които Общината дава, са насочени предимно към детско-юношеските школи. Едно е да подкрепяш, а друго е да издържаш. За елитния спорт са необходими много неща, така че той не се издържа от Общината“, посочи кметът на община Монтана Златко Живков.

75c33e202bc64Монтана може да се похвали с три отбора, намиращи се в елита на Българския спорт – в Националната баскетболна лига, в Националната волейболна лига и във футболната „А“ група. За съжаление някои общински съветници от Видин, позоваващи се винаги на законите, не са запознати с практиката на съседните ни градове.

Изобщо не ми е зор да критикувам кметът г-н Живков, той си има свои правила. Трябва общината да има Правилник, който да си кореспондира със закона, мога да кажа, че има общини, където наредба и правилник няма. Една от тях е точно съседната Монтана, където нема“, каза по видинското радио Цецко Иванов, председателя на постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма в ОбС Видин.

Във Враца също се обръща голямо внимание на масовия детски спорт,  както и на подобаващото стимулиране на треньорите.

Важно е да бъдат подкрепяни треньорите и специалистите, които работят с подрастващите. Има различни финансови инструменти и възможности, с които да бъдат подпомогнати и специалистите, и спортистите“, е мнението на врачанския кмет Калин Каменов.

По темата своето мнение изказа и видинският общински съветник от БСП д-р Борил Венелинов:

„Ние цитираме Закона за физическото възпитание и спорта. Една основна част от него се осъществява в училищата и детските градини. Не в частни клубове. Ние- да разбираме Общината, подпомагаме. Ние не подсигуряваме основно финансиране. Затова не е редно да се финансират едни клубове с по-голяма субсидия, а други с по-малка. Подпомагането би трябвало да бъде по единен критерий, валиден за  всичките клубове“

От „Единни за промяна“ първи излязоха с конкретни предложения, мотивирани от житейския опит на спортните клубове във Видин. Повече от три месеца общинските съветници работят с различни експерти от няколко общини по конкретна и точна методика как трябва да се подпомагат спортните клубове във Видин, ясни критерии за субсидиране на всеки отделен клуб, ефективен начин, по който клубовете могат да мотивират видинските деца да спортуват активно и още по-ясна визия за новия правилник за подпомагане.

0101e9273ceaed43bf369396Като основни критерии са заложени: брой активно спортуващи деца; коефициент за високо спортно майсторство и постижения; коефициент за масовост и занимания в предучилищна възраст; ограничения на субсидията, която може да ползва един клуб; в условията за финансиране задължително трябва да има актуален график на тренировките; трябва да има списък на записаните деца.

Законът не задължава общината да финансира спортните клубове. Законът и дава възможност да ги подпомага. Това, което предлагат „Единни за промяна“ е Правилник, по силата на който Общината по всяко време да може да прави проверки- на случаен принцип, върху реалната дейност на всеки клуб.

Нашата статистика сочи, че не повече от 1000 деца посещават спортните клубове, като тази цифра е завишена от самите треньори и представители на спортните клубове, от които събрахме тази статистика. Знаете ли какво се получава? Получава се това, че Община Видин отделя един ресурс от порядъка на 270 000 лева и този ресурс може да бъде ползван от около 700 видински семейства. Не съм убедена, че постига крайното си цел. Ако ние обаче създадем методика, с която да вменим на спортните клубове задължението, при условие, че искат да бъдат подпомагани, да увеличават броя на децата, които спортуват, така че тези средства да стигнат до повече видински семейства, ние ще сме си свършили работата“, коментира г-жа Росица Кирова, общински съветник от „Единни за промяна“.

Треньори, спортни деятели и общинска администрация са на мнение, че най-важното условие  за справедливо подпомагане на спорта във Видин са ясно формулирани критерии в новия правилник.

Сумата, приета на последното редовно заседание на Общински съвет Видин  за подпомагане на спортните клубове за 2016 година, е в размер на 270 000 лева.

Нека ги разпределим правилно, защото парите трябва да отидат при подрастващите, сред които специалистите ще откроят бъдещите спортисти във високото спортно майсторство!

Цялата дискусия чуйте в сайта на Радио Видин:

http://bnr.bg/vidin/post/100673371/obshtinski-pari-za-sport

 

На снимката са общинският съветник Цецко Иванов (в дясно), областният управител на Видин Момчил Станков и бившият видински кмет Герго Гергов.

home-pfcVKG-zsBia_j

Сподели в социалните мрежи