logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР: От средствата по европейски програми трябва да са ползваме всички

„Грешката с програма „Обучение и заетост“ не е случайна. Хубавото е, че беше поправена. Важен е крайният резултат“. Това заяви един от големите работодатели във Видинско и председател на групата общински съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова в интервю пред водещата Борислава Борисова в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Повод БНР да потърси за разговор Росица Кирова бе решението на социалния министър Ивайло Калфин да анулира процедурата по програмата, която ще стартира отново след празниците и то със съществени промени. Заради опорочаването на програмата, по която одобрените фирми бяха подали документи в първите 19 минути при отварянето й, „Единни за промяна“ организираха протест във Видин заради скандалното и унизително отношение на „Агенцията по заетостта“ при определянето на фирмите и разпределянето на 8,1 млн.лв. по схема „Обучения и заетост“.

– Вие и колегите ви, г-жо Кирова, протестирахте, писахте писмо с искане да се анулира тази процедура. Това вече е факт. Доволни ли сте от този резултат?

– От това, че вече е факт – да. Това ще даде възможност не само на нас, но и на много видински фирми, които бяха подали документи да кандидатстват. Ще даде възможност и на тези, които не успяха, защото им бе казано, че приемът е приключил преди да изтече срока за подаване на документи.

– Тези нови условия, които социалният министър Калфин обяви, според Вас, гарантират ли по-справедлив достъп до средствата, които предвижда програмата?

– Още при първият прием на документи беше съвсем елементарно и логично да има условие, което да се съобразява с нивото на безработица в определен регион. Изискване за всеки, бих казала, мислещ човек. Какъв иначе е смисъла на едно европейско финансиране, ако то не решава даден проблем. Ако е просто за идеята да намерим някому работа или на фирма, свързана с някого, то това е друга тема. Но, ако приемем, че условието е да се решават проблемите с трайната безработица в регионите, то първото изискване, което сега се въвежда, е нивата на безработица. Задоволява ни и изискването, което ограничава дадена фирма да кандидатства за максимум 6 работни места. Това ще даде предимство на малките и средните предприятия. Иначе не е нормално една фирма, която кандидатства, да получи 300 работни места. А във Видинско бяха одобрени едва 3 работни места.

Имате ли лично обяснение каква беше причината да се стигне до тази ситуация? Някои не беше догледал или е имало някакъв умисъл да бъдат структурирани така критериите и условията при първия старт на програмата?

– Определено не вярвам в случайности. От доста време. Така ме е научил животът. Не мисля, че е случайно. Каква е причината? Предполагам всеки сам ще се досети. Можеше да мине и незабелязано, нали?!

Едва ли, защото прави впечатление, това и Вие го казахте, региони, в които има високи нива на безработица…

– Ние организирахме граждански протест по тази тема и поканихме работодатели да се включат в него. Но се оказа, че повечето фирми са получили обаждане, че няма се доредят до други програма и затова да си седят у дома. Така че, едва ли е било случайно, повярвайте ми. Грешката не е случайна. Хубавото е, че беше поправена. Важен е крайният резултат.

Важен е крайният резултат, наистина. Другата добра новина е увеличаване на сумата. Има значително увеличение на средствата.

– Да, има значително увеличение. Доколкото съм запозната за целия програмен период са предвидени по подобен род програми доста по-големи суми. Тези 8,1 млн.лв., които бяха разпределени за 19 минути, всъщност са първия транш. Сумата сега се увеличава на около 30 млн.лв. Да, това е похвално и ще даде възможност на фирмите да кандидатстват. Много е трудно на хората, които са изпаднали от пазара на труда, да бъдат преориентирани. Да отговарят на изискванията на работодателите и на бизнеса.

– Сериозен проблем.

– Изключително сериозен проблем, защото преди няколко дни във Видин се проведе трудова борса, на която присъстваха доста фирми. Оказа се, че работа си намериха само 16 души.

– От колко свободни работни места? Колко можеха да бъдат наети?

– Не зная точната бройка, но бяха десетки повече. „Албена“ АД заяви, че може да набере 3000 сезонни работници. При този профил обаче на безработица във Видин и региона, трудно по този начин, чрез тези борси, може да се отговори на изискванията, които имат фирмите. Те търсят квалификация и опит или пък млади хора.

– Това би ли могло да бъде затруднение? Понеже част от изискванията и новите критерии по програмата, предимство е да получават фирми, които осигуряват по-дълга заетост, т.е. задържат хората, които са наели по проекта и предлагат по-висока заплата от минималната. Колко фирми на практика ще могат да предложат такива условия във вашия регион, при положение, че няма квалифицирани хора, които да отговарят на изискванията?

– Нека не забравяме името на програмата – „Обучение и заетост“. Ако наистина заложените правила не са заложени просто на хартия, за да удовлетворят отново нечии възможности, би трябвало хората, които бъдат наети и им се осигури възможност да работят, да бъдат обучени в по-различна квалификация, от тази която имат. И, ако са добри работници, то да бъдат задържани за по-дълго време на работа. Далеч съм от мисълта, че който и да е работодател ще задържи на работа някого, който е наел, ако той не отговаря на изискването – да се научи да се труди. Защото много българи са забравили да се трудят.

– Колко обаче реален е този интерес, който движи фирмите за участие в такъв тип програми, финансирани през европейски програми? Трайното намиране на хора, които биват обучавани, задържани, биват полезни за работодателя си, ползата да е взаимна. А не просто краткотраен интерес и получаване на средства докато изтече проекта.

– Мога да кажа само от собствен опит, не мога да говоря от името на всички работодатели. Има интерес и той е реален. Проблемът е двустранен. Ще ви дам пример с един заварчик. Идва момента, когато човек е добил достатъчна квалификация при нивата на заплащане, примерно в Северозападна България, и просто казва – заминавам някъде. Както се казва: апетитът идва с яденето. В един момент този работник разбира, че може и по-добро, което не е лошо. Много работници заминават и за чужбина. Труден е проблема с обвързването и трябва сериозно съвпадение на интереси. Интересът не трябва да е само от страна на работодателя, а и от страна на работещия. Въпреки всичко съм убедена, че подобна мярка би могла да постигне резултат, но не и в 100 % от случаите. Важното е да се постигне трайна заетост.

– Разбирам, че имате някаква доза оптимизъм, че тази нова процедура, която ще стартира след празниците по схемата „Обучение и заетост“ ще бъде по-честна, по-справедлива, ще гарантира по някакъв начин по-справедливо регионално разпределение?

– Много се надявам. Надявам се също така, че хората се събудиха и разбраха, че нещата могат да бъдат постигани, ако има ответна реакция и тя е навременна. Нека не забравяме, че парите, които идват по европейските програми, са пари на българския данъкоплатец, които се връщат при нас. Ние си плащаме вноските в Европейския съюз и от тези пари би следвало да се ползваме всички.

Сподели в социалните мрежи