logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Рискът „Видин“ си заслужава за младите хора

Това заяви един от младите представители на гражданско обединение „Единни за промяна“ Лора Русинова в „Тази събота и неделя“ в предаването „Поколението „Милениум“ по bTV, в което участва и социалният антрополог Харалан Александров. Според него, това поколение се автосоциализира, т.е. на тези хора им се налага да комуникират помежду си и по-малко с възрастните.

„Всичко, което знам за това поколение, не съм го видял, а съм го прочел в трудовете на изследователи, които очертават много тревожни тенденции, коментира Александров – липса на интерес към институциите, липса на гражданска позиция, силна консуматорска нагласа, забавено включване на пазара на труда, късно отделяне от дома на родителите…“.

С присъствието си Лора опроверга тези негативни характеристики на поколението си. Тя е завършила ПР в Софийския университет и е горда с избора си, че е останала да живее в родния си град Видин.

rtertert„За да очертаем правилно характеристиките на нашето поколение, трябва да си отговорим на три основни въпроса: кога е родено, кога е израснало и кой е отгледал това поколение. Ние сме родени в абсолютен хаос, израснали сме, когато термини като „братски народи“ и „семейство“ като единица са изгубили смисъл, а ценностната система е започнала да се срива. Родени сме, когато икономически и физически българското семейството е разклатено. Родителите на това поколение са попаднали във финансова клетка и когато е трябвало да обяснят на децата си какво е свободата, те са се борили за салама“, коментира в предаването 25-годишната Лора Русинова. За нея рискът „Видин“ си заслужава за младото поколение.

gtregergХаралан Александров от своя страна посочи, че младите са поставени при липсата на устойчиви авторитети, спрямо които да се обособят, да приемат част от тяхната мъдрост, да отхвърлят друга, да изградят своя личност чрез съотнасянето си и затова в това поколение се сравняват с връстниците си. „На тези хора им се налага да комуникират помежду си и по-малко с възрастните“, обяснява социалният антрополог.

Лора отговори, че се спекулира как и с кого предимно общуват хората от нейното поколение.

„Ясно е, че във Фейсбук, както и от повечето обществени медии, младите хора не получават обективна информация за света, в който живеят, а и в историята няма пример за поколение, което да е общувало само със свои връстници. Не е възможно моето поколение да общува само с хората от своята среда. За да може един млад човек да натрупа достатъчен опит и да бъде част от обществото, в което се намира, той трябва да общува с по-зрелите от него, с тези, които са постигнали една финансова и интелектуална независимост – за себе си и семействата си. Във Видин има такива хора и аз черпя опит и знания от тях“.

Важно е да се прави разлика между поколението в България и поколенията „Милениум“ в САЩ, Великобритания, Германия и т.н.

„Нашето поколение е поставено в една саксия с малко водица и почти никакви хранителни вещества – в една бедна почва. Въпреки всичко, много от нас са успели да изградят своя гражданска позиция и са готови да направят промяната“, категорична бе Лора Русинова.

 

lo gtgt loravs lorr mariqna

Сподели в социалните мрежи