logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Не е логично, морално и справедливо да се вдигат цените на таксите и услугите в община Видин

„Ако ни убедят, че сме повече, че живеем по-добре и че цената на услугата се е увеличила, сме готови да приемем предложението на кмета. Не е морално, нито справедливо обаче община Видин да дава облекчения на партии, а всички останали редови организации и обикновени граждани да плащат скъпо и прескъпо при ползването на публична общинска собственост“. Така общинският съветник от „Единни за промяна“ Вардан Папикян коментира внесеното в Общинския съвет предложение за промяна в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на територията на община Видин.

Пред журналисти членовете на гражданско обединение „Единни за промяна“ заявиха, че не са съгласни в най-бедната община местната власт да извива ръцете на хората и да поставя такси за всичко. „В исканото изменение се дава привилегията за по-ниски цени при ползване на зали за политически цели“, обясни председателят на „Единни за промяна“ и лидер на едноименното гражданско обединение Росица Кирова. Тя даде пример – за ползване на площад „Бдинци“ за стопанска дейност таксата ще е 500 лв. на ден. И само 300 лв. на ден, ако на същото място се провежда политическа дейност.

„В подобно предложение се стига до абсурд – цените в община Видин да се по-високи от тези в община София“, каза Емил Трифонов от „Единни за промяна“. Той бе категоричен, че с подобни действия, вместо да привлича, местната власт отблъсква всякакви опити за инвестиции във Видин.

„В предложението дори се въвежда такса за ползване на Колодрума. Тя за партиите е 200 лв. на ден, а за останалите – 400 лв. Цената е за съоръжение, за което общината не трябва да прибира пари, а да бъде глобена за своето нехайство и безстопанственост“, заяви с възмущение Росица Кирова. Тя припомни, че от 15 години насам Колодрума е оставен да се руши. Миналото лято с труда на стотици доброволци, симпатизанти и членове на „Единни за промяна“ съоръжението бе почистено, обновено и приведено в безопасен и годен за ползване вид.

„Абсурд е, че таксите за ползване на общинските ни съоръжения са на „европейско“ ниво. И докато във Видин нито заплатите, нито благосъстоянието на гражданите е като на жителите на Пловдив, да речем, ни се предлага увеличение на цените. Защо? С какво е поскъпнало администрирането на услугите и съоръженията?! Какво налага това увеличение? И защо? Това са все въпроси без отговор. И не бива да се оправдаваме с приходната част на бюджета. Нали мъдреци-финансисти го защитиха. И нали няма да се наложи 100% увеличение на местните данъци догодина, заради бюджета… Защото, ако следваме тази логика – това предстои!“, допълни Росица Кирова.

Сподели в социалните мрежи