logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Очакван скок в цената на водата във Видин, Общинският съвет си трае

„ГЕРБ и приятели отказаха да защитят видинчани от евентуални по-високи цени на питейната вода“. Това заяви председателят на групата общински съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова, след като Общинският съвет във Видин отхвърли предложението й кметът, като представител на общината, да гласува против скок в цената на предстоящото общо събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на територията, обслужвана от ВиК ЕООД – Видин.

Преди да излязат в лятна ваканция, общинските съветници дадоха мандат на градоначалника за участие в събранието, където община Видин има право на 40,7 % от гласовете. Решението бе прието буквално „на сляпо“, след като предстоящият за разглеждане бизнес-план за развитие на дейността на ВиК дружеството за периода 2017-2021 г. не бе предоставен на съветниците, макар да е задължителна част от документацията, съпровождаща дадено предложение. В отговор Росица Кирова и колегите й от „Единни за промяна“ настояха в решението за дадения мандат да бъде вписано, че кметът ще защити видинчани от поскъпване на водата и ще гласува отрицателно за увеличаване на цената. Искането обаче срещна яростна съпротива от съветниците от ГЕРБ, РБ, НФСБ, Земеделците на Пламен Трифонов и ДПС, макар по време на дискусията да стана ясно, че от дни насам на сайта на „ВиК“ публично е обявено, че питейната вода ще поскъпва поетапно и именно това е заложено в бизнес-плана, който предстои да бъде обсъждан.

„Това ни навежда на мисълта, че кметската администрация е знаела какво ще се обсъжда на общото събрание, но не е пожелала да уведоми общинските съветници, както и самия кмет“, казаха от „Единни за промяна“.

„Недоумявам как е възможно половината от Общинския съвет на Видин да иска цената на водата да поскъпва. Смятате ли, че това е морално спрямо видичани?!“, заяви Росица Кирова, която обясни отрицателния си вот.

В крайна сметка, предизвикан от реакцията на „Единни за промяна“ и лидерът им Росица Кирова, кметът на Видин заяви пред Общинския съвет, че ще гласува категорично против скок в цената на водата. На видинчани им остава само да чакат изпълнението на направеното обещание. Защото никой не ги попита искат ли воден цикъл и никой не има каза тогава, че те ще плащат „безвъзмездната“ сметка накрая. Както се случва по европейските проекти…

Сподели в социалните мрежи