logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Авторът на центъра на Видин проф. Иван Никифоров: Унищожаването на видинския площад е престъпление и голяма далавера

Площадът на Видин може да бъде ремонтиран без да бъде унищожен, а спестените близо 3 милиона лева могат се вложат в други райони на града. В това бяха категорични видни специалисти от Камарата на архитектите в България (КАБ), по чиято инициатива в залата на Общинския съвет във Видин се проведе среща с част от ръководството на общината и граждани. Поводът бе протеста на архитекти и видинчани, които са против предстоящото разрушаване на стария и изграждане на нов площад и пешеходна зона в дунавския град.
PARVA„Видин е много хубав град и едно от най-хубавите му неща е неговия площад. За мен неговото тотално унищожение е престъпление и много голяма далавера“, заяви ръководителят на екипа от архитекти проф. Иван Никифоров, автор на проекта на уникалния площад и пешеходна зона на града. Сочен като един от светилата на българската архитектура и градоустройство, проф. Никифоров дойде във Видин заедно с председателя на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов и заместник-председателя арх. Петкана Бакалова.
В над двучасовата среща гостуващите специалисти аргументирано представиха пред кмета, председателя на Общинския съвет и гл. архитект възможностите за ремонтни дейности на площад „Бдинци“ и пешеходната зона, а не тяхното безскрупулно унищожение. С богатия си професионален опит архитектите бяха категорични, че общината няма да загуби предвидените средства по проекта, дори напротив – част от парите могат да бъдат спестени и насочени към съседни райони и обекти, които са в плачевно състояние.
„Площадът на Видин е голяма ценност и произведение на изкуството“, каза арх. Игнатов. Той обясни, че неговото унищожаване не само ще лиши града от такъв шедьовър, но и води след себе си други трагични последствия – както огромно замърсяване, то така и реална възможност за фалит на намиращите  се в района магазини, обекти за хранене и т.н. Архитект Игнатов обясни, че след своя оглед специалистите са на мнение, че пропадналите на места участъци са напълно поправими без да се стига до крайност.
IMG_5326„Никой не оспорва необходимостта площадът да бъде ремонтиран“, заяви арх. Петкана Бакалова, специалист с голям опит по обществени поръчки. Въпреки че както тя, така и останалите й колеги многократно, грубо и дори с насмешка бяха прекъсвани от представителите на общината, арх. Бакалова успя да обяви пред видинчани, че подобно богатство страните в Европа пазят по 400-500 години. От своя страна проф. Никифоров обясни, че през годините многократно е сигнализирал местната власт на Видин, както и е възразявал срещу разрушаването и извършваните безогледни промени в централната зона. Гласът му обаче е останал нечут.
„Хората по света ценят това, което имат. Всеки исторически център в Европа – Франция, Милано, Венеция… Навсякъде инфраструктурата е сменена и не е на 400 г., но настилката, която е на 400 години е запазена“, заяви арх. Бакалова, която има дългогодишен опит в изпълнение на проекти по различни програми. Базирайки се на професионалните си умения арх. Бакалова поясни, че не е късно и е напълно възможно да се направят промени по проекта за видинския площад и даде конкретни примери с други обекти в страната. Бакалова заяви още, че в случая с видинския площад не само е нарушен Закона за авторското право, но и определи обществената поръчка като „меко казано скандална“.
IMG_5329Остра реакция срещу подготвеното разрушаване на центъра на Видин заяви и общинският съветник от „Единни за промяна“ Вардан Папикян. Той за пореден път обяви, че още през 2015 г. е отправил питане относно ремонта на площада, на което е получил арогантен отговор. На Папикян дори му се наложи да призове кмета и екипа му към по-цивилизовано и интелигентно отношение към гостите-архитекти, които едва ли не бяха обвинени, че са дошли с целта Видин да загуби предвидени милиони по инвестиционния проект за основна реконструкция на централна пешеходна зона по „Градска среда“ на ОП „Региони в растеж“.
„Хората са дошли и предлагат опит, предлагат решения да се спаси и площада на Видин, и парите по програмата. Нека да ги изслушаме…“, призова още Папикян.
„Не сме дошли да пречим. Това не е нашата цел. Нашата професия е да помагаме“, заяви председателят на УС на КАБ. „Дойдохме, защото при нас постъпи подписка от гражданите на Видин и становище на Регионална колегия – Видин относно предстоящ проект за основна реконструкция на „Централна пешеходна зона“ в гр. Видин. Централното ръководство на КАБ ви предлага съдействие за решаването на този обществен казус“, каза още арх. Игнатов и отново поясни: „Като експерти, дойдохме и видяхме, че има възможност за оптимизиране на този проект, ако гражданите на Видин, ако община Видин преценят, че искат да запазят това произведение на архитектурата, което вече 30 години им служи вярно“. Специалистите бяха категорични, че съществуват напълно съвременни и модерни начини и средства да бъда ремонтирана и водопроводната мрежа под централната пешеходна зона и то отново без да бъде изкъртвана и изхвърлена на боклука уникалната настилка.
Многократно прекъсвана, с подмятания от тройката седящи на централната трибуна на Общинския съвет, се оказа и видинската архитектка Галя Антова. Тя също призова местните управленци да се вслушат в предложенията и аргументите на специалистите. Антова обясни, че след обстоен оглед на централната зона е установено, че от 25 500 кв. м, то само 350 кв. м от настилката е разрушена, което не е никакъв аргумент тя да бъде погубена.
Далеч от приказките за видинското „гостоприемство“ финала на срещата очаквано преля в партийно събрание с кратки, но трудно разбираеми, изказвания от управляващи и приятели. Преди още нейният край видимо обиден и възмутен залата напусна проф. Никифоров, на който вместо „довиждане и благодаря“ му бе подметнато с усмивка, че няма дори и никакви авторски права.
„Съжалявам, че станахте свидетел на видинската простотия, професоре“, спря го на вратата видинчанин. „И аз ужасно съжалявам“, поклати глава авторът на красивия център на Видин. Такъв, какъвто в скоро време ще остане само на снимки и в спомените ни. Заради партийната повеля и една… голяма далавера.

Сподели в социалните мрежи