logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Защо стигнахме дотук – да няма пари за заплати в детските градини?

Това запита общинският съветник от „Единни за промяна“ Мариета Георгиева по повод искането Общинският съвет да вземе решение по осигуряване на средства за работни заплати и осигуровки на персонала в детските заведения. Последните иначе бяха преобразувани в началото на тази година и тогава общината обяви, че след оптимизацията ще бъдат спестени значителни средства. Нещо, което на практика, не стана.
„Защо се оказва така, че са натрупани допълнителни разходи? Защо се е стигнало до този сериозен преразход? Защо не са предвидени средства по диференцираното заплащане?“ – запита Георгиева и допълни: „Прочитайки предложението оставам с усещането, дано да не съм права, че администрацията не прави разлика между допълнително трудово възнаграждение, което е възможно, ако има средства, и допълнителни трудови възнаграждения, които имат задължителен характер. Мисля, че е престъпно от наша страна да лишаваме детските градини от това допълнително възнаграждение, което с гласуването на тези средства днес ние не покриваме. Или, може би, другият месец ще гласуваме още някакви пари…“, заяви още Мариета Георгиева и допълни, че все още на сайта на общината липсва актуална информация за делегираните бюджети на детските градини.
В подкрепа на заявеното от Георгиева за задължителното диференцирано заплащане се присъедини и председателят на групата на „Единни за промяна“ Росица Кирова. Тя остро разкритикува становището на кметската администрация, че ако има пари, то ще се извърши такова плащане. „Абсурдно е общината като работодател  да не изпълнява задълженията си към своите служители и работници“, каза Кирова и допълни: „Ако подобно поведение демонстрира който и да е собственик на частна фирма в тази държава ще бъде санкциониран от всички възможни контролни органи и ще бъде порицаван в медиите от сутрин до вечер. Обяснението „пари няма“ в този случай няма да удовлетвори никого. Защо с поведението си общината демонстрира, че е над закона и какъв пример даваме на съгражданите си, колеги?!“.

Сподели в социалните мрежи