logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Даниил Томов: Ромският квартал на Видин дава пример за будно гражданско общество

-Г-н Томов, вие сте общински съветник от групата на „Единни за промяна“ и единственият съветник във Видин от ромски произход. Наскоро започнахте инициатива за ремонт на улица в ромския квартал „Нов път“ със средства от дарения. Как се стигна до това начинание?
– През месец май тази година бе направена промяна в капиталовите разходи на община Видин, след като допълнително бяха отпуснати около 1 милион лева. Оказа се, че половината от парите ще отидат за стари разплащания по асфалтиране и така сумата, която остана, бе около 460 000 лв. По предложение на нашата група съветници от „Единни за промяна“ успяхме да добавим към списъка с капиталовите разходи асфалтиране на ул. „Бачо Киро“, която се намира пред училището в квартала, както и част от улица „Чайка“ и още няколко улици в останалите квартали на Видин. Ремонтите из града и общината започнаха преди няколко седмици. Дойде ред на кв. „Нов път“ и асфалтирането стартира с ул. „Бачо Киро“. Този участък е особено важен, защото през зимата е непроходим и създава огромни затруднения за децата, които се обучават в местното школо. Впоследствие се направиха изчисления и се оказа, че за ул. „Чайка“ са останали пари за ремонт за около 216 кв.м. – една незначителна част. Няма и 1/5 от цялата улица. Така се зароди инициатива на „Единни за промяна“ и хора, живеещи в района. Решихме да съберем собствени средства, за да може да се извърши изцяло асфалтиране. И да решим проблема за тези улици изцяло.

– Като общински съветник вие и колегите ви от „Единни за промяна“ не потърсихте ли община Видин?
– В няколко поредни заседания на Общинския съвет многократно настоявах да се осигурят допълнителни средства, за да може да приключи изцяло ремонтът на ул. „Чайка“. Пари обаче така и не бяха отделени. Казвам го с болка, но за пореден път, общината неглижира кв. „Нов път“. Разбира се, пари се намират за наеми на принтери, тържества и какво ли не друго. Явно това за кмета и управляващите е по-важно. Така в началото за квартала бяха предвидени за ремонти около 30 000 лв. и то след много спорове. По-късно се оказа, че са останали значително по-малко. Около 17 000 лв.

– Парите дали са били пренасочени към други райони на общината?
snimka2811-2– Така се оказва. Ромският квартал не е в приоритетите на общината, което е обидно за жителите му. Но ние решихме да не стоим и да не чакаме. Явно дълго сме викали неволята. Запретнахме ръкави, за да си свършим работата. Съгласувахме действията си с фирмата, която извършва ремонтите, за да направим изчисления на необходимите разходи. След това започнахме да набираме дарения и събрахме сумата. Изключително съм благодарен на моите съкварталци и приятели Мариян Маринов и Цветан Маринов, които оказаха голяма помощ по събирането на средствата. Горд съм, че и моите съседи, почти всички, които имат имоти по ул. „Чайка“, откликнаха, всеки според възможностите си. Голяма подкрепа ни оказа председателят на „Единни за промяна“ Росица Кирова, която безвъзмездно ни предоставя инертен материал. Средства изпратиха наши съкварталци, които живеят и работят в чужбина. Помощ получихме и от колеги от Общинския съвет. На всички тях – огромно благодарим, защото на ул. „Чайка“ ремонт не е правен от 30 г. Примерът е един – когато сме единни и мислим в една посока, нещата се получават.

– Казахте, че проблемите на кв. „Нов път“ не биват чувани от общинската администрация. А правилно ли е да ги решавате сами?
– Когато държавата и местната власт отсъстват, идва ред на самите нас, гражданите. Единственият отговор, който непрекъснато получаваме от кмета, е „няма пари“. Близо година го гоня, многократно настоявах, какво ли не направих, за да се осигурят 15 000 лв. за подмяна на водопровод за питейна вода в квартала, от което страдат над 1000 жители. Проблема е от години и никой не се зае с решаването му. Нищо – това е единственото, което получихме от общината. Умишлено срещу нас, живеещите в ромския квартал, се настройват останалите жители на Видин. А би трябвало да се направи така, че хората да се обединяват около каузи и заедно да решават проблемите си. Аз съм отговорен към гражданите на Видин и към своите съкварталци и правя всичко по силите си да съм полезен. В крайна сметка, със съдействието на Росица Кирова, получихме подкрепа и от „ВиК“-Видин и в момента се извършва подмяна на водопровода, за който толкова се борихме в Общинския съвет, а мнозинството многократно отказа да приеме предложението ни. Управляващите предпочетоха да излъжат, че ще сменят тръбата със средствата от резерва в капиталовите. Не стана. Затова и този проблем решихме със собствени сили и средства.

– Инициативите са прекрасни, гражданите взимат съдбата си в свои ръце и решават проблемите си. Но каква е ролята на управляващите?
snimka2811-1– Помощта на общината към квартал „Нов път“ е нищожна. Техният представител тук явно има други функции. Само по време на избори. И те съвсем не са да защитава интересите на хората в квартала. Дори се опита „да яхне“ нашата инициатива и да обърка ремонта с искането да се асфалтира в район, където вече има положена бетонова настилка, което е абсурдно. В Общинския съвет групата на „Единни за промяна“ настоя за ремонтни дейности по още две улици в кв. „Нов път“, които са в окаяно състояние – „Байкал“ и „Славянска“. Но за пореден път кварталът ни беше зачеркнат от кметската администрация. В същото време, с усилията на общинските ни съветници, в общината са внесени над 40 молби за закупуване на общински терени в кв. „Нов път“ чрез търг. Постъпленията от тях в общинската хазна са сериозни. Апелирам към кмета и екипа му да се отделят поне 10 % от тези средства за подобряване инфраструктурата на квартала. Така се решава и проблемът със законността и партидите за вода и ток в квартала.

– Но нали ромите се сочат за най-ухажвани от властта, особено по време на избори.
– На последните местни избори групата на „Единни за промяна“ даде пример на цяла България как трябв да се работи с малцинства. Години наред по избори партиите ни ухажват с парични стимули. С една дума – купува се вотът на хората. Ние, от „Единни за промяна“, обещавахме реални неща и ги изпълняваме. За да спечелим доверието на хората, на нас не ни бяха необходими пари, защото не лъжем. Може и да прозвучи нескромно, но и със сегашните си действия даваме пример как в една циганска махала може да бъде събудено, да бъде активирано гражданското общество. Ние никога не сме си и помисляли да злоупотребим с доверието на хората. Не им обещаваме невъзможни неща.

– Ще спрете ли дотук с инициативите за по-доброто на квартал „Нов път“ и неговите жители?
– Не. Категорично не. Предстои да организираме събрание на целия квартал и всичко заедно да определим кои са най-неотложните и спешни проблеми по отношение на инфраструктурата. Всички това ще опишем подробно и внесем като предложение, което да намери място в следващия бюджет и капиталови разходи на общината. Жителите на квартал „Нов път“ са готови да помагат – едните със средства, а други с труда си. Затова очакваме справедливо разпределение на средствата. Ние всички сме граждани, имаме задължения и права и искаме да живеем достойно.
https://www.24chasa.bg/Article/5900658

Сподели в социалните мрежи