logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Единни се надигнаха да си направят улица

Пример за единомислие, задружност и обединеност дадоха жители на ромския квартал на Видин „Нов път“. След като години наред местната власт остана глуха и сляпа за проблемите в района, живеещите на ул. „Чайка“ се надигнаха, събраха пари, грабнаха инструменти и тръгнаха да си ремонтират улицата.
Отделените средства от капиталовите разходи за асфалтирането на участъка се оказали толкова незначителни, че с тях било закърпено една малко късче от улицата. С това работата и ангажиментите на властта спрели дотук, но преглъщайки подигравката живеещите в района обединили сили да довършват започнатото.
„След като общината не иска и все няма пари за нас, то ние сами ще се справим“, коментираха групата мъже, които часове наред разчистваха пътя пред техниката преди полагането на асфалта. Хората с огорчение разказаха, че всяка пролет, лято, есен, зима те и децата им газят в кал, вдишват облаците пепел и мръсотия или си проправят път през снежните преспи.
„Този път сме избрали правилния човек“, възкликна мъж от групата, сочейки своя комшия и общински съветник от „Единни за промяна“ Даниил Томов. Заедно със своите съкварталци и приятели Мариян Маринов и Цветан Маринов, Томов тръгнал от врата на врата за събирането на дарения, необходими за ремонта на улицата.
„От една година колегата ми Даниил Томов води в Общинския съвет упорита битка за ремонта на улиците в квартал „Нов път“, които са в най-тежко и окаяно състояние. Властта остана обаче безучастна“, заяви общинският съветник от „Единни за промяна“ Вардан Папикян. Той и колегите му Павел Тодоров и Светослав Петков дойдоха в квартала, за да подкрепят за пореден път Томов и съкварталците му в техните усилия и справедливи искания. „С Даниил сме в един отбор и той ни показа на всички как човек трябва да се бори за правата на хората, които са му гласували доверие“, каза Петков. Думите му бяха покрепени и от колегата общински съветник Павел Тодоров, който подчерта, че някои управленци все забравят, че живеещите в „Нов път“ също са граждани на Видин. „Не е нормално хората тук да живеят в такива лоши условия“, заяви Тодоров.
„Непрекъснато сме лъгани. Стига вече!“, допълни друг от събралите се доброволци, които бяха категорични, че нито студеното време, нито бездушието на властта може да ги уплаши. Затова единни се надигнали да си направят улица.

Сподели в социалните мрежи