logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

На депутатите ще им се наложи да разгледат мажоритарния вот

Публикувано във факти.бг:

Независимият депутат Георги Кадиев внесе за разглеждане в Народното събрание Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс на омбудсмана Мая Манолова и инициаторите на референдума от „Шоуто на Слави“.

„Днес внесох в деловодството на парламента законопроекта на Мая Манолова и екип за промяна на Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарно гласуване в два тура“, заяви Кадиев.

Волята на народа да бъде променена избирателната система е ясно заявена и българският Парламент трябва да поеме своята отговорност и да разгледа предложенията, без да се оправдава с технически аргументи, че няма кой да внесе даден законопроект.

Заравянето на главата в пясъка от страна на народните представители допълнително уронва престижа както на НС, така и на професията политик. Въпросът „За“ или „Против“ конкретния законопроект в момента не е важен. Важно е да се покаже на хората, че тяхното мнение има стойност; че имат подкрепа в желанието си избирателната система да бъде разгледана в Парламента и да бъде кардинално променена, заяви Кадиев.

На 21 ноември омбудсманът Мая Манолова заяви: „Внесохме в парламента законодателен израз на волята на народа, изразена на референдума“. Тя припомни, че на проведения референдум над 2,5 млн. българи дадоха гласа си в подкрепа на мажоритарния вот на два тура.

Източник: fakti.bg

Сподели в социалните мрежи