logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Топли спомени и уют в дома за стари хора в село Кутово

С песни и стихове за душата възрастните хора от дома във видинското село Кутово посрещнаха представителите на гражданско обединение „Единни за промяна“. Дни преди дългоочакваната Коледна нощ, членове на сдружението гостуваха в социалното заведение, където седнаха на раздумка с възрастните жени и мъже. На топла баница и червено вино домакини и гости вдигнаха наздравици за благодатна и честита нова година, с пожелания още много дни живот и здраве. Пред „Единни за промяна“ хората от третата възраст споделиха задоволството си от условията в дома и грижите на персонала. Домуващите обаче се обърнаха за помощ и съдействие по осигуряването на голям контейнер за смет. В момента до дома има два малки съда за отпадъци, които се оказват крайно недостатъчни за района на социалното заведение, при което се намират и доста частни имоти на селото.

„Радвам се, когато виждам толкова енергични и душевно богати хора на възраст, които винаги ще са ни полезни със своя голям житейски опит и мъдрост“, каза Борислав Ванков, един от основните виновници за съществуването на това социално заведение.
sn2В спомени за миналото и надежди за бъдещето разговорът неусетно, но естествено предпразнично се завъртя около бабини рецепти и предстоящата коледна трапеза. Така единодушно обитателите на дома си избраха празнично меню, което от гражданското обединение приеха с желание да изпълнят, за да е още по-уютна, светла и празнична Коледната нощ. Освен задължителните месни гозби за 25 декември, възрастните хора настояха на трапезата да присъства и традиционния качамак, доста популярен в този край на България. Не бе нужно много на обитателите на дома, за да получат желаното. „И понеже сме в Кутово и такава е традицията, съгласна съм, че не може Коледа без мамалига, късчета коледно месце и червено винце,“ предаде се бързо на домакините Росица Кирова. Живеещите в дома получиха и новата стихосбирка на Андрей Андреев „В този край на света“, като изявиха желание за обновяване на книжния фонд на библиотеката в дома. Емоционалните разговори продължиха под леещата се музика изпод акордеона на баба Мими, която преди това изпълни стихове за приятелството.
img_5676

Сподели в социалните мрежи