logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова пред БНР: Не може да има промяна с депутати, които са от партийни калъпи

„Българите трябва да се научат да бъдат активни. Да започнат да контролират своите политици, защото с приведена главица нищо няма да се постигне и никаква промяна няма да настъпи. Промяна може да се направи с отбор от съмишленици, не със зависими хора“. Това коментира в предаването „Посоките на делника“ по радио „Видин“ лидерът на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова.
По време на предизборната кампания обединението проведе мащабна разяснителна кампания, приканвайки избиратели да гласуват за „Не подкрепям никого“. Резултатът от вота показа, че област Видин е на първо място в страната с най-висок процент на подкрепа за последното квадратче в изборната бюлетина – 5,96 %.
„Новият парламент възпроизвежда стария. Повече от 75 % от депутатите са били и в предходното Народно събрание. Едни и същи. По начин на мислене и по системност. Това са хора, които са в партийните калъпи. Много от избирателите, които гласуваха на 26 март, не си дадоха сметка за кого са гласували. Просто гласуват за партийни имена. Голяма част се поддадоха и на заблудата, че сегашната избирателна система дава право на мажоритарност, което не е така. Първо, защото условията за влизане в парламента на един мажоритарен кандидат са коренно различни от тези на партийните кандидати. И второ, ако трябва да бъдем честни, това което се случва с преференциите и пренареждане на партийните листи не дава мажоритарен избор. Това е избор измежду партийни кандидати, които са подредени и подбрани преди това“, каза още Кирова.
По думите на лидера на „Единни за промяна“ изборите са показали, че големите градове и региони като София, Пловдив, Варна, Бургас избират българския парламент. „Изборите показаха, че политиката в последните години на ГЕРБ е била целенасочена към това да запазят трайно властта си. Освен настаняване в държавните институции на своите симпатизанти и членове, те изляха парите, които са предвидени за цялата държава, в четири или пет огромни областни центрове. Разчитайки на това, че там са много депутатските места. А това, че Видин и Северозападът умират, се вижда и от гласуването на хората. Областите в Северозапада са оцветени в червено“, поясни Росица Кирова, която отново защити категоричната позиция на „Единни за промяна“, че вотът от националния референдум трябва да бъде уважен и новият парламент е задължен да промени изборната система.
Цялото интервю може да чуете тук

Сподели в социалните мрежи