logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Провал с отчетите на общинските предприятия във Видин

Пълен провал претърпяха представените за гласуване от Общинския съвет отчети на общинските предприятия във Видин.
Непълни, набързо надраскани с по няколко реда, колкото да се отбие номера, се оказаха внесените за разглеждане отчети за дейността на предприятията през 2016 г.
Според представените данни от управителя на ОП „Общински приют за кучета“ стана ясно само едно – че предприятието е намерило работа някому, но не се е справило с проблема с бездомните кучета. Над 90 % от бюджета на предприятието, т.е. от парите на видинските данъкоплатци, отиват през годината за заплати и осигуровки на персонала. Останалите, точно 1000 лева, са били разпределени по 250 лева на тримесечие за медикаменти (явно включващи обезпаразитяване и кастрации) и други дейности, свързани с бездомните кучета.
„Недопустимо е, при условие, че сме създали общински приют, да не вършим нищо. Неразбираемо е защо не се помага на хората, които на доброволен принцип събират бездомните животинки и се грижат за тях. А такава организация успешно работи в града ни“, заявиха от групата на „Единни за промяна“.
Съвсем в друга крайност – с нелепи и лирични отклонения, бе отчета на „Обредния дом“, чийто управител припомни на съветниците преходността на живота, краят, на които винаги води в управляваното от него предприятие.
В отговор на неточната и непълна информация повечето от отчетите не бяха приети. Съветниците изразиха и възмущение от факта, че само един от всички началници и управители на общинските фирми си бе направил „труда“ да дойде в зала, за да защити с аргументи както работата, то така и заплатата си.
„Проблемът е един. Лошото управление на общинските пари, на общинското имущество, на дейността, която общината извършва. Нищо повече. А за всичко това плащаме ние, гражданите на Видин. И докато не започнем да изискваме, няма да има промяна“, каза Росица Кирова от гражданско обединение „Единни за промяна“.

Сподели в социалните мрежи