logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Броенето започва сега!

След дни на мирни протести пред парламента, депутатите най-сетне решиха да направят първите стъпки, за да изпълнят волята на над 2,5 милиона българи, които поискаха смяна на избирателната система и намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев.
Оттук-нататък очакванията на всички са народните представители да си свършат работата и за 2 месеца да приемат промените в Изборния кодекс. Внесеният законопроект, който вече е публикуван на сайта на Народното събрание, предвижда изборите за народни представители да се провеждат по мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура в 240 едномандатни изборни райони. Кандидат за народен представител може да бъде предложен за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.
За българите в чужбина се предвижда избирателят да получава бюлетина за едномандатния изборен район, който съвпада с постоянния му адрес. Те ще гласуват електронно и дистанционно.
Гражданско обединение „Единни за промяна“ ще продължава да отстоява исканите промени в избирателната система да бъдат изпълнени. Субсидията може да стане 1 лев с гласуването на един текст и 15 минути от времето на депутатите. Ще го направят ли? Зависи от нас. Защото дори и да не искат, суверена сме ние, българските граждани. Ако промените не бъдат приети или решението умишлено се проточи във времето, отново ще излезем на протест пред парламента. Нищо не е приключило и нищо не е свършило.

Сподели в социалните мрежи