logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

За адвокатите, юристите на общината и стотиците хиляди левове, които се прахосват от община Видин

130 000 лева е превела община Видин на двама видински адвокати, които губят дело след дело по иск за близо 5 млн.лева от общинския бюджет за охрана. Сумите бяха официално обявени писмено от кмета в отговор на питане от председателя на групата съветници „Единни за промяна“ Росица Кирова.
„…По банков път на адвокат Цецко Любенов Иванов е изплатен хонорар в размер на 105 000 лева, а на адвокат Светослав Цветанов Славчев в размер на 25 000 лева“, се посочва в отговора на градоначалника.
Наред с фрапантните пари за адвокати община Видин е платила и огромни държавни такси за образуване на гражданското дело – 174 379 лева и още 87 331 такса за обжалване на първоинстанционното решение на съда, където, разбира се, делото е било загубено.
Преди две години и половина, когато същият г-н Цецко Иванов убедително жонглираше в зала и убеждаваше общинските съветници как делото му е „в кърпа вързано“, единствено няколко човека се противопоставиха на внесеното от Г.Гергов предложение за решение. Мотивите им бяха изразени и от трибуната, а именно „кметът е този, чиито правомощия са да заведе или не дело. Не е необходимо Общински съвет да взема решение, при условие че не сме запознати с правната страна на въпроса, а и в случая спора е резултат от няколкогодишно сътрудничество между кмета на общината и съответната фирма. Странно е също така, че по исковете на фирмата в законоустановения срок кметът не е подал възражение, с което се е съгласил със задълженията, за които се претендира. Защо е нужно сега ние да узаконяваме нечие действие? Ако прецени, кметът може да заведе дело и съответно да носи отговорност за разходите и щетите ако не заведе или ако искът му бъде отхвърлен“.
Усилията на общинските съветници от „Единни за промяна“ за прозрачност в управлението на общината, за рационалност и почтеност остават без резултат. Днешното управление на общината е естествено продължение на предходния мандат, където макар и от БСП, кметът Гергов управляваше с помощта на депутата от ГЕРБ Владимир Тошев. Същият човек подкрепи кандидата на ГЕРБ на втори тур на местните избори и в съглашение осигуриха на региона бавна и мъчителна…
Делата и днес отново се възлагат на външни юристи (а освен главен юрисконсулт има цял юридически екип), проектите се пишат от външни консултанти (а отдел европейски проекти в общината има), наемите на техника за почистване са почти равни на стойността на услугата по почистване (цената плащаме ние) и принтерите са под наем, а живота на видинчани май е… на ишлеме!
Припомняме, че на априлската сесия на Общинския съвет тази година, групата на „Единни за промяна“ категорично отказа да даде съгласието си по искането на кмета да се продължи разхищаването на пари за адвокатски хонорари. В община Видин има юристи и то не един и не е ясно защо външни такива водят делата. Мнозинството от ГЕРБ, Реформатори, Патриоти (настоящ депутат), дори и групата на БСП решиха да продължат да вземат решения, с които да се развързват ръцете на кмета и да се правят нови плащания от и без това продънената общинска каса. В полза и за облагодетелстване на определени хора, чийто професионализъм из дебрите на юридическите науки е повече от виден. Защо близостта с властта се заплаща от нашите джобове е въпрос, чийто отговор всички знаем. Но мълчим. В случая видинчани ще продължават да плащат от джоба си.

Сподели в социалните мрежи