logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Животът разчита на смелите хора с боен дух

Това заяви в интервю пред „Единни за промяна“ Вардан Папикян, председател на Спортен клуб по бойни изкуства – Видин:

– На 21 май, неделя, Видин е домакин на турнир по карате „Млад супер боец“. Разкажете повече за предстоящата надпревара?

– Турнирът е включен в спортния календар на нашия клуб и на Централния полицейски карате клуб, който има свои филиали в над 15 града в страната. Затова и предстоящата надпревара е мащабна и неотстъпва по нищо на Републиканските първенства.

– Колко са участници?

– Над 100 деца от Видин, Монтана, Бяла Слатина, Кнежа, Червен бряг, Плевен, София, Перник и др. Очакваме гости и от Сърбия. Участниците са на възраст от 6 до 18 години. Организатор на турнира е Спортен клуб по бойни изкуства – Видин, а съорганизатор е Централен полицейски карате клуб. Турнирът ще се проведе в зала „Фестивална“, а началото е 10 часа в неделя. Ден преди това е насрочен семинар с участниците.

– Какви са очакванията ви от турнира?

– Да се превърне в голям празник за всички, както за участници, така и зрителите. В турнира са включени двубои, кръг на джу-джицу, категория ката, която е поредица от техники от удари и т.н. По време на спортното събитие ще има стрелба с въздушна пушка и пистолет. Инструктор в тази категория ще е българската участничка в Олимпиадата в Пекин Ирен Танова, която отново гостува на видинския ни турнир. Предвидили сме и атракция за всички желаещи видинчани, които в събота, след семинара, ще могат напълно безплатно да изпробват своите умения да боравят с оръжие.

– Турнирът е с състезателен характер. А награди?

– Да, осигурили сме медали и купи за отличилите се в надпреварата. Състезателят, събрал най-много точки от всички категории, ще получи купата на „Млад супер боец“.15419596_1379907648687565_3774602603170660333_o

Спортното събитие се организира за втора поредна година. Ще успеете ли да го превърнете в традиция?

– Имаме такова желание. Проблем засега е финансовото му обезпечаване. За организацията и провеждането на такъв турнир, за да премине успешно и остави следа след себе си, са необходими около 4000-5000 лева. В момента имаме подпомагане от страна на общината в размер на 1000 лева. Парите не достигат и за да набавим останалата част от необходимите средства, то разчитаме на такси. Трудно е. Средства трябват не само за наградния фонд, а и за хонорари за съдиите и т.н. Успяхме за децата да осигурим храна и вода по време на почивката.

– Включен ли е турнирът в спортния календар на община Видин?

– Не. Не сме подавали такава заявка. Организацията му е изцяло наша.

– Как намирате време между дейността си на общински съветник, член на гражданско обединение „Единни за промяна“ и спорта?

– С мерак. Към тях добавям семейство, малко дете, голямо дете, приятели, куче, тренировки, лична тренировка, организации… Не е лесно, но всичко става с желание. Когато правиш нещата с желание, влагаш обич, то трудностите не са трудности, а само временни забавяния. Те не тормозят, не изтощават, не отегчават.

– Трудно ли се привличат деца към спортните зали?

– По-трудно, отколкото преди. По-скоро трудно се задържат, защото спортното и физическото възпитание минава през определени трудни моменти за едно дете – физическо и психическо натоварване. Подобен процес „на потене“ не допада много на децата. За мое голямо учудване прави впечатление, че напоследък момичетата са по-активни, дори доминират. Стана някак много по-лесно, по-удобно животът да минава в натискане на няколко копчета на телефона или компютъра. За съжаление, мързелът се оказва по-приятно нещо, от това да си физически здрав и активен.

– Какво може един малък клуб с големи приятели и боен дух?

– Има ли боен дух и приятели, има всичко. Не в залата, а в живота. Животът е най-големия турнир, най-голямото състезание, най-големия тепих. Има ли боен дух и смелост пробиваш по-лесно, успяваш. Вярно, понякога с цената на много усилия. Животът обича смелите, разчита на смелите хора.

– И накрая – твоето пожелание към участниците в турнира и всички млади спортисти?

15418578_1379904495354547_3610443483687736722_o– На участниците в турнира пожелавам една честна игра и спортсменско поведение. Победата не е най-важното нещо. Загубата, грешката, падането оформят бъдещия боец, защото много често онзи, който непрекъснато побеждава не знае цената на успеха. Да знаят, че понякога болката от загубата оставя такава следа, която е основата за големи постижения в утрешния ден. Всички, които спортуват трябва да знаят, че това, което дава залата не може да бъде компенсирано с нищо друго. Приятелството спечелено от спорта е за цял живот и е много силно. Затова трябва да положим усилия да убедим децата, че спортът е много важен за тях.

Сподели в социалните мрежи