logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Изложба за царската резиденция „Баба Вида“

Изложба, проследяващата историята на възкресението за нов живот на средновековната крепост „Баба Вида“, бе представена пред публика на 26 май във Видин.
По думите на организаторите от Регионалния исторически музей, Видин има в сегашния му вид своя уникален замък благодарение на продължилата десетилетия усилена и всеотдайна работа на археолози, чиито имена за жалост сме забравили. Те пласт по пласт са изваждали от пръстта крепостните стени, възстановявали са на чертожната дъска разрушените от времето и вражеските нападения крепостни съоръжения и са съживявали камък по камък средновековния дом на последния български владетел цар Иван Срацимир.
„Изложбата „Непознатото за царската резиденция „Баба Вида“ е ценен принос за видинчани и всички гости на Видин, които ще могат да се запознаят с основните периоди от живота на емблемата на старопрестолния ни град“, коментира председателят на групата общински съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова, която присъства на откриването.20170526_132146
Изложбата представя и труда на първите проучватели на „Баба Вида“, сред които археологът Въло Вълов, проф. Стамен Михайлов, Йордана Атанасова и др.

Сподели в социалните мрежи