logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Община Видин толерира собственото си беззаконие или скърби ли Скърбящия воин?

Повече от година видинската общинска управа не е започвала възстановяването на района около паметника на Скърбящия воин. Същият, който е единствен по рода си на Балканите. Същият, които бе поруган от предходната местна управа и стария-нов архитект на Видин.
Още през март миналата година, след няколко произнасяния за незаконното изрязване на тротоарите около паметника, Общинският съвет гласува да се възстанови предишния вид на градинката около него, както и уличните платна. Решението бе взето, след като редица държавни институции се произнесоха за извършеното беззаконие и санкционираха общината. С глоба от 1000 лв. бе наказан от съда и главният архитект на Видин Ангел Недялков, който изработил и одобрил план за изменението на стария в нарушение на закона. След това издал разрешение за строеж в нарушение на два закона и сам предвидил да си контролира законността на стореното. Санкцията, наложена по наказателно постановление от ДНСК, бе потвърдена с решение на Видинския районен съд, а както често става заради процедурни хватки и просрочени срокове глобата бе отменена.
Случаят с една от светините на Видин стана скандално известен, когато през 2014 общината започна ремонти в района пред сградата на жп гарата с аргумента, че ще гради автогара. Разширяването на пътните платна, премахването на тротоари и ново кръгово движение обаче вдигна на протест видинчани, тъй като районът попада в защитена територия за опазване на културно-историческото наследство. Освен че самата жп гара е паметник на културата, то и пред нея се намира друг паметник на културата и един от най-емблематичните войнишки паметници на загиналите в Сръбско-българската война – паметникът на Скърбящия воин. А с новият план се изменят границите около паметника-костница и габаритите на пътните платна край него. С редица жалби граждани алармираха контролните органи и заради сигналите, недоволството и протестите последваха проверки. Те установиха, че издавайки разрешение за строеж главният архитект е нарушил Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство. В документите било установено, че обявените като ремонтни дейности в района, всъщност са реконструкция и неправилно е определена категорията на строежа с цел заобикаляне на последващ контрол. Наред с това строителството не е било съгласувано с Министерството на културата. В допълнение в центъра на Видин се подредиха три поредни острова (кръгови) с разстояние по-малко от 50 метра помежду им.
„Дълга и продължителна битка за една малка обществена кауза“, заяви Вардан Папикян от „Единни за промяна“.
„Повече от две години отнеха на г-жа Росица Кирова, за да покаже на контролните органи онова, което те сами би трябвало да установят и да ги принуди да си свършат работата и над три години, за да се стигне до днес. Днес, когато е ясно, че община Видин сама нарушава законите, за чието спазване би трябвало да следи. И с нежелание се съобразява със законите и моралните норми и то само при силен обществен натиск. Питам се – докога така?“, добави Светлана Стойкова от гражданското обединение.

Сподели в социалните мрежи