logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Нов български православен храм днес бе осветен във Виена

За нашите сънародници, пребиваващи във Виена, в нейните околности и в цяла Австрия днес, 11 юни, отвори врати нов, собствен български храм. Събитието е историческо за Западно и Средноевропейската епархия на Българската Православна Църква.
Днес, в деня на Всички светии, храмът, посветен на свети Иван Рилски, беше осветен от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията.
Храмът във Виена е вторият собствен храм, след този в Будапеща, изграден специално за духовните потребности на нашите вярващи сънародници, живеещи в Австрия, по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец.
Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България. Помощ за доизграждането му оказа и българската държава в лицето на дирекция „Вероизповедания“ при Министерски Съвет. Поднесени бяха десетки поздравителни адреси.
В тържествената обстановка се събраха много приятели на Българската православна църква, българи живеещи в чужбина, както и дарители и гости от България.

Сподели в социалните мрежи