logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Не заспивай, ти си българин!

„Има такъв народ”, концерта – спектакъл на Слави Трифонов взриви българите в зала „Армеец”. Петнадесет хиляди съдби се сляха с позабравени моменти от българската история. И заедно се насладиха на спектакъла, който ги върна в миналото, залюля ги в настоящето и лаконично предсказа бъдещето им. И ако Слави Трифонов сравни съдбата на България с броеница, където тъмните мъниста са тъжни и нерадостни събития, а белите – хубави поводи, то какво ще е следващото мънисто в броеницата зависи само от нас, бъларите. Защото такъв народ има!
Традиции и бъдеще се сляха в едно на сцената. Прекрасните Хасан и Ибрахим се изправиха в битка срещу Евгени Димитров и Кристиан Илиев и под звуците на черно-белия роял осем ръце в синхрон изпълниха Моцарт, Брамс и Гершуин, за да завършат с Буги-вуги под бурните ръкопляскания на залата.
В началото на концерта си в „Арена Армеец” Слави Трифонов напомни, че „Първо сме българи, а след това всичко останало”.
Символи и спомени пренесоха публиката през дебрите на българската душа. През моменти на гордост и скръб. През двете хубави очи, пленили за цял живот комитата и революционера – Пейо Яворов до последните думи отправени към Христо Проданов в онзи мразовит ден от последната му експедиция. „ Не заспивай! Не заспивай, ти си българин!”
За разлика от всичко очаквано Слави Трифонов не заложи само на музика. С лекота той разказа онези истории, които ни карат да се гордеем, че сме българи. И даде трибуна на талантливите български деца, златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, солистите на ансамбъл „Филип Кутев”, хорова формация „Фортисимо”, малките цигулари Далия, Лора и Кай и гайдарите Петър Янев и Добри Рахнев.
Противно на всички очаквания, Слави Трифонов и „Ку-ку Бенд” заложиха на новите си песни, които възпламениха обстановката в залата. След края на концерта публиката остана на крака и дълго скандираше „Слави! Слави!”. Изкарани на бис, Слави и колегите му изпълниха няколко от хитовете си и неповторимата „Лале ли си, зюмбюл ли си”.
А когато отшумяха „стъпките в пясъка” на Тодор Колев, залата бе взривена от изпълнението на „Моя страна, моя България”.
За пореден път Слави доказа, че който го може, може го! Като никой друг. Спектакъла бе плетеница от музика, танци, забавни скечове и патриотизъм, родолюбие и вик към онези, които могат да четат между редовете: „Не заспивай! Ти си българин!”
Автор: Росица Кирова

Сподели в социалните мрежи