logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

ООН: Населението на България драстично ще намалее

Поредни стряскащи данни представи доклад ООН: Към 2100 година българите ще са между 2,8 и 4,9 милиона души. Според най-лошата прогноза за страната ни населението в началото на следващия век ще бъде едва 2,8 млн. души. Най-оптимистичната пък предвижда в България към 2100 г. да живеят 4,9 млн. души.
Застаряващо население, висока смъртност, ниска раждаемост, голяма миграция. Смъртността в България е толкова висока, че дори изпреварва редица африкански държави. Всичко това неминуемо води до стопяване на нацията. Ниските нива на раждаемост пък са обвързани с начина на живот на съвременната българска жена, която все по-трудно се решава да става майка при липсата на каквато и да била стабилност, сигурност и отчайващо нисък стандарт на живот.
Преди време един доцент коментира, че проблемът е в координация и синхронизация на политиките в държавата и ясно предпоставяне на нови приоритети. Затова обаче родните ни политици не били готови и голяма част от тях изобщо не се интересували от проблема. Видно. А той не е вече само тежка демографска криза, а клинична демографска смърт заради дългогодишната пагубна политика и неадекватно управление.
Още през 2020 г. населението на страната ни се очаква да бъде под 7 милиона души, а между 2035 и 2040 г. ще бъде под 6 милиона души. Границата от 5 милиона души се очаква да бъде достигната през 2060 г. Така България е една от държавите, чието население се очаква да се понижи драстично в следващите години, се посочва в доклада за прогнозите на Икономическия и социален съвет на ООН.
Но, както са казали мъдрите хора светът няма да свърши с нас, а и вселената не търпи празни пространства. Сега населението на Земята е 7,6 млрд. души, през 2030 г. то ще бъде увеличено на 8,55 млрд., през 2050 – на 9,77 млрд., а през 2100 – на 11,18 млрд. души.

Сподели в социалните мрежи