logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Сакатите решения осакатяват бъдещето на града ни

„Решенията, които взимаме определят развитието на Видин в дългосрочен план и когато те са сакати, осакатяваме бъдещето на града ни“, заяви председателят на групата на общинските съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова.
Изявлението й бе по повод поредната добра идея за разрешаване на част от проблемите с организацията на движението и безразборното паркиране в централната градска част на Видин. Предложението на групата не успя да събуди от летаргията кметската администрация.
В утвърдения си стил от местната управа не приеха предложението на „Единни за промяна“ за отваряне на една от улиците в центъра и радикална промяна на организацията, за да се въведе ред в сегашната схема. Ред, който да улеснява гражданите, да намали задръстванията в централната част, да намали замърсяването с отработени газове и да спомогне за бързо придвижване към старата част на Видин и кв. „Калето“ за всички посетители на града.
Предложението на „Единни за промяна“ е да се свърже ул. „Цар Александър II“ с ул. „Бдин“ през съществуващата пешеходна зона на площада, пред бившето кино „Цвят“. Това е и мястото, където старите видинчани помнят, че се е преминавало към крепостта „Баба Вида“. Улицата е премахната преди години и оттогава една голяма част от Видин е достъпна след километри заобикаляне. Разстояние, което е около 500-600 метра, сега се изминава с десетки перипетии и създава ненужен трафик и опасности за видинчани. За да се реализира предложението е достатъчно да се изгради подходяща за това настилка изпълнена по технология за преминаване на автомобили, по която същите да могат да се движат в едната посока към квартал „Калето“. Подобни решения съществуват в много европейски градове. Така е решено и преминаването през „Витошка“ в центъра на София. От „Единни за промяна“ поясниха, че отварянето на улицата може да бъде направено с проект за организация на движението, който да предвижда ул. „Бдин“ да бъде еднопосочна по посока „Баба Вида“. За целта, след едновременно одобряване на изменение на ОУП и ПУП, трябва да се предвиди залагане на подходяща настилка в проекта за реконструкция на площада. Така се решава проблема с „тапите“ в централна градска част и достъпа на посетителите на града до ВСИЧКИ културни и исторически забележителности и старата част на Видин.
В отговор на предложението от общината обясняват как НЕЩО не може да стане. Не се търси решение, а се изтъква, че е трудно, че се иска работа, че е нужен напън на административна мисъл и желание, заявиха от „Единни за промяна“.
За кмета и администрацията вариантът е неприемлив от практична гледна точка, както и от законосъобразна. В действащия ОУП на Видин такава улица не била предвидена и за да се направи е нужна процедура по изменение на ОУП. Изменение трябвало и по отношение на ПУП-ПР, където също такава улица не е предвидена. Като трети мотив за отказ от кметството посочват и предстоящата реконструкция на централната градска пешеходна зона, в която попада и пл. „Бдинци“.unnamed (1)
„Същите явно забравят, че посочените законови процедури се извършват от общината. И че спазването на закона не е пречка за една полезна в дългосрочен аспект инициатива. Напомняме им, че има кратък път и ясно разписана процедура по ЗУТ за изменение на ОУП и ПУП едновременно, както и че след като бъде извършен ремонта на площада ще е невъзможно (поне в рамките на разумната цена) да се премахва и изгражда нова, подходяща за подобна зона настилка. Решението трябва да се вземе сега. И трябва да се престане с тази тежка бюрократична зависимост и нежелание за работа. На Видин му трябват смели и целесъобразни решения, а не обяснения как нещо не може да стане“, коментираха от „Единни за промяна“.
В заключение Росица Кирова добави: „Боя се, че въображението и хоризонта на управата на града ни са ниски и затворени в рамките на бездарното търсене на лесни, популистки решения. Понякога е нужно да се направи онова, което е правилно, макар и не добре прието и не особено лесно. Не бива да се папагалства и тъпче на едно и също място, защото резултатът ще е един и същ за гражданите. Но в повече и за повече пари. Без да се улеснява живота в града и без да се чертаят хоризонти. Подобно управление опразни Видин. „Единни за промяна“ предлагаме това да се промени. Днес“.

Сподели в социалните мрежи