logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Данъчните проверяват организатори и търговци на фестивали и изложения

През последния месец инспекторите на НАП във Видин са проверили 9 търговски обекта, работещи по време на проведените в региона фолклорни фестивали. При проверките са засечени 4 лица, извършващи търговска дейност без касови апарати, съобщиха от офиса на данъчното. По случаите са съставени актове за нарушения.
Календарът на културните събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите.
От НАП напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. Издаването на касова бележка е задължително и при плащане с дебитна или кредитна карта. Тогава търговците, освен документ от пост-терминала са длъжни да ни издадат и фискален бон. Поискването и съхранението на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било силно затруднено, допълват от приходната администрация.
„Националната агенция за приходите стимулира доброволното изпълнение и се стреми да подпомага коректните данъкоплатци, но законът се прилага еднакво строго към всички. Проверките на организирани мероприятия ще продължат до края на годината и служителите на НАП ще бъдат безкомпромисни към нарушителите“, заяви Ивайло Здравков – директор на Териториалната дирекция на НАП Велико Търново.

Сподели в социалните мрежи