logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Осъдиха трима кулчани за каналджийство

Условни присъди, с тригодишен изпитателен срок, получиха трима нашенци за каналджийство, съобщиха от Софийската апелативна прокуратура. С решение на съда Д. Вълчев (на 28 години), Р. Вълчев (на 24 години) и П. Рангелов (на 50 години) са глобени и с по 2500 лева за незаконно превеждане на лице през границата на страната.
Разкриването на престъплението станало след журналистическо разследване на национална медия. През октомври миналата година свидетелите-журналисти Р. Цветков и Г. Георгиев отишли в Кула, където единият от тях влязъл в контакт с местни жители, които имали информация за трафик на хора през границата. Като се представил за друго лице Георгиев се срещнал с двама от подсъдимите – братята Миткови, с които се уговорил срещу сумата от 600 лева да бъде преведен през българо-сръбската граница. От своя страна те следвало да намерят човек, който да осигури извеждането.
Миткови успели да уговорят техния съгражданин – подсъдимият П. Рангелов, като го склонили срещу сумата от 250 лева да осигури човек, който пеша да преведе Георгиев през границата от България в Сърбия.
На 03.11.2016 г. Рангелов транспортирал Георгиев с лек автомобил от Кула до с. Големаново. Там той го срещнал с Б. Младенов, който бил ангажиран от него за непосредствено извършване на превеждането през границата срещу сумата от 100 лева.
Около 4 часа сутринта, след двучасово преминаване през полето на с. Големаново в посока българо-сръбската граница, Б. Младенов се уплашил от светлини на моторни превозни средства и се разколебал да стигне до границата. Той оставил Георгиев сам и се прибрал в селото.
В съдебно заседание по делото, образувано по обвинителен акт на Районна прокуратура – Кула, тримата подсъдими са се признали за виновни и са сключили споразумение с прокуратурата, което съдът е одобрил.

Сподели в социалните мрежи