logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Затвор за телефонен измамник

Две години затвор получи 23-годишният Н.П. от видинското село Арчар за участие в телефонна измама. Присъдата е постановена от Видинския окръжен съд и решението на магистратите е окончателно.
На 19 февруари 2015 г. 79-годишна жена от село Гъмзово се оплакала в полицията, че е станала жертва на измама. Пенсионерката паднала в клопката, след като непознато лице сигнализирало по телефона, че дъщеря й си е счупила крак. За извършване на спешна операция и поставяне на златни пирони били нужни 10 000 лева. Преди да усети измамата, възрастната жена успяла да събере 9000 лева и ги предала на мошеника.
При последвалите оперативно-издирвателни действия полицаите влезли в следите на измамника. При претърсване в лекия автомобил „БМВ“ и в дома на Н.П. са намерени и иззети 20 банкноти с номинал 50 лв., както и газ-сигнален пистолет, кал. 9 мм.
Осъденият бил помагач в престъплението, но както пред разследващите, така и пред съда отказал да разкрие самоличността на организатора на престъпната схема.
Въпреки широката гласност и многократни предупреждения за бдителност телефоните измами продължават. Само преди ден друга 79-годишна жена е станала жертва на мошеници. Малко преди 16,50 часа в четвъртък видинчанката хвърлила през прозореца от четвъртия етаж на жилището си около 2500 лева и 50 евро. Пенсионерката била убедена в телефонен разговор от непознат, представил се за полицай, че съдейства на служителите на реда за залавянето на група измамници.
Напоследък мошениците използват схема с полицейски сюжет – „участвате в операция за залавяне на престъпници, необходимо е да дадете пари, за да бъдат задържани“.
От полицията алармират всички жители на Видинска област никога да не дават пари и ценности, поискани по телефона от непознат.
„Полицията не търси финансово съдействие от гражданите при провеждане на операции и задържане на извършители на престъпления. Получите ли телефонно обаждане с подобно искане, сигнализирайте на тел. 112, на полицейския инспектор или в най-близкото поделение на МВР“, призовават още видинската полиция.

Сподели в социалните мрежи