logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Отварят границата за традиционния панаир при „Кадъ боаз“

За поредна година българи и сърби ще празнуват заедно на граничната бразда при прохода „Кадъ боаз“. Традиционният празник с тежки софри, много музика и настроение продължава три дни – от 21 до 23 юли, съобщиха от община Белоградчик.

Първият ден границата ще бъде отворена от 13,00 до 23,00 часа българско време. Останалите два дни границата ще се отваря в 10,00 часа и ще се затваря в 23 часа българско време. Тържественото откриване на събора ще се състои на 22 юли от 13 часа.
Провеждането на традиционния събор събра на работна среща на ГКПП „Връшка чука“ членовете на смесената съборна комисия от страна на община Белоградчик и сръбската община Княжевац. Ръководителите на делегациите подписаха протокол за провеждането на най-големия международен събор на Балканите. Присъстваха още представители на гранична полиция, на районните управления на полицията, на митническите органи и други институции, имащи пряко отношение с организацията на събора.
По време на тридневния събор отново се очакват хиляди жители, сред които близки и роднини от двете страни на границата, да се съберат на празник. Доброто настроение на сборяните е гарантирано. Танцови състави, вокални групи, духови оркестри ще вдигат още по-високо градусите в лятната жега.
Десетилетия събора при „Кадъ боаз“ е място за срещи между двата народа. След прекъсване от 40 години традицията е възстановена през 2001 г.

Сподели в социалните мрежи