logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

190 000 противопехотни мини още стоят в гръмналия завод в Горни Лом

Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ и първото в България Независимо дружество за защита правата на човека са изпратили сигнал до институциите, включително и до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, алармирайки, че 190 614 противопехотни мини още стоят в гръмналия на 1 октомври 2014 година завод „Миджур“ в с. Горни Лом, в който загинаха 15 българи.
Според асоциация „Анна Политковская“ тези боеприпаси представляват сериозна заплаха за националната сигурност на страната, защото поставят всички в района в непрестанен риск от нова експлозия. Освен това страната ни нарушавала и Отавската Конвенция за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини.
В сигнала се настоява за незабавното премахване от територията на България на тези 190 614 противопехотни мини, както и за спазване на Отавската конвенция и за незастрашаване на Националната сигурност.
„Настояваме прокуратурата да привлече към лична отговорност всички държавни служители от най-високите нива на властта, за продължаващо престъпление съгласно чл. 282 от Наказателния кодекс“, се посочва в сигналното писмо.

Сподели в социалните мрежи