logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

На общината и боята се свиди!

Има-няма изминаха два дни, след като от общината си щракнаха по едно селфи пред журналистите с хвалбата, че пешеходните пътеки във Видин са обновени и прясно боядисани. Докато колосалната новина обаче едва се врътна по медиите, то не щеш ли положената пътна маркировка вече започна да изчезва. Този факт също си е новина, с която общината успешно може да кандидатства за „Книгата на Гинес“, стига да докаже пред комисията, че пешеходните пътеки не са боядисвани с водни боички. Като всяко нещо и този рекорд си има цена и той за видинските данъкоплатци е 18 000 лева за въпросната пътна маркировка от 2150 кв.м, по данни от високата сграда на площада.
И като сме почнали с новини, то не бива да се пропуснат и няколко оперативно интересни и финансови подплатени моменти от предстоящото заседание на Общинския съвет. Сред исканията, внесени от кмета, е одобряване запис на заповед за близо 4 милиона лева, издадена от община Видин в полза на МРРБ. Парите били нужни за проекта, по който старият площад „Бдинци“ ще бъде разрушен, за да се гради нов.
Преди да го ударят на заслужена почивка, през което време пък на видинчани определено ще им е скучно, от Общинския съвет трябва да се произнесат и по още няколко предложения от местната администрация – търг за имот в крайдунавският парк; учредяване на допълнително право на строеж; проект за изменение на Общия устройствен план на община Видин по отношение на имот в местността „Блато“ край село Покрайна и др. Друго искане пък е от близък родственик по права линия на председателя на Общинския съвет, който иска да строи игрище за минифутбол върху терен публична общинска собственост, отреден за озеленяване.
„Нека бъде светлина“ възкликва в една популярна песен известен наш китарист-блусар, певец и автор на песни. По видинско казано нека бъде „Скулптура на Светлината“ – такъв монументално-декоративен елемент иска разрешение от ОбС да постави друг видинчанин в района на площад „Европа“.
Това са само част от предложенията, които трябва да се разгледат на последното преди лятната ваканция заседание на Общинския съвет. А там, дали още от входа продължава да мирише в буквалния и преносен смисъл, ще разберем след дни.
И накрая, но не и по важност, нещо извън работата на съветниците. Кмете, хайде да не се излагаме. Видинският филиал на университет все още не е включен в регистъра на акредитираните висши учебни заведения в България. Наскоро от МОН публикуваха на сайта си регистъра, към дата 10 юли, и излязоха с официално съобщение: „Във връзка с публикации в медиите относно дейността на институции, които наричат себе си университети, но не са разкрити по реда на Закона за висшето образование (ЗВО), следва да се има предвид, че на интернет-страницата на МОН е публикуван Регистър на акредитираните висши училища в Република България  (http://rvu.mon.bg)…“.
Така че, вземете се задействайте с партията-майка, и си ускорете процедурите.

Сподели в социалните мрежи