logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Почитаме Света Богородица

Днес е Успение Богородично – денят, в който християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Това е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи.
По повод празника във видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ за поредна година бе извършен чинът на опелото на Пресвета Богородица.
Богородичната служба бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан в съслужение с архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска митрополия, архимандрит Евтимий, йеромонах Максим, свещеник Ставри Велинов и йеродякон Вартоломей, съобщиха от Видинската митрополия.
По традиция бе извършено и литийно шествие около храма с иконата – тяло на Божията Майка.
След края на молитвеното събрание епископ Поликарп поздрави благочестивите християни и им пожела да носят в сърцата си любовта на Пресвета Богородица към Бога и към хората и като се стараят да й подражават, да напредват в благочестие и духовност. Той призова вярващите да имат в живота си смирението на Света Богородица, за да наследят чрез тази най-голяма добродетел Царството Небесно.
На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.
Поверие гласи, че в нощта преди Голяма Богородица се сбъдват най-силните желания.
Днес имен ден празнуват, носещите имената Мария, Марийка, Мара, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

Сподели в социалните мрежи