logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

6 септември – Съединението на Княжество България с Източна Румелия

В град Видин на малък площад е разположен уникален паметник. Паметникът-костница известен като паметника на Скърбящия войн.

Умиращ бронзов войн е навел глава над оръжието си. Гренадирът е български войник, току що изстрелял последния си патрон в братоубийствената Сръбско-българска война от 1885 г.
При посещението си през 1919г. английския журналист Берлайн описва паметника на Скърбящия войн в дописките си, а именно: „България има един паметник на победите, какъвто никъде в просветена Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите. На това себеотрицание само българинът е способен…“

На този ден преди 132 години, Обединена България поема уверено историческата си съдба на самостоятелен и равноправен участник в нова Европа.

Днешният празник е велик ден в националната ни история, защото СЪЕДИНЕНИЕТО е не добиване на територии, а сговорно, споделено национално живеене. Нека духът на Съединението ни обедини и днес, когато най-много имаме нужда от това. И в името и просперитета на България да останем сплотени!

Съединението прави силата, само обединени, сплотени и единни можем да градим по-добър живот за всички нас!

Честит празник!

Сподели в социалните мрежи