logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Седмица за превенция на детската пътна безопасност

„Пътната безопасност е колективна отговорност“. Това заяви старши комисар Янко Янколов – директор на областната дирекция на МВР във Видин, който заедно с началника на „Пътна полиция“ инспектор Владимир Герасимов дадоха официален старт на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност във Видинска област.
„Обръщам се към децата: Внимавайте, когато се движите по улицата, защото е опасно. Напомням на родителите: Вашето поведение е пример за вашите деца. Бъдете добър пример и спазвайте правилата за движение – и като пешеходци, и като шофьори. Апелирам към водачите на моторни превозни средства – бъдете дисциплинирани и внимателни. И никога не забравяйте, че децата са най-уязвими на пътя“, каза още директорът при старта на инициативата, който се състоя в района на пешеходната пътека на ул.“Райна Княгиня“ в областния град.
Водачи на автомобили и пешеходци получиха листовки с полезни съвети от пътните полицаи. Поредица от открити уроци с беседи за безопасността на децата на улицата ще проведат пътни полицаи през следващите седмици в различи учебни заведения, поясниха от МВР-Видин.
От началото на тази година до 20 септември на територията на Видинска област 28 деца и юноши са участвали в пътнотранспортни произшествия. Три от тях са били леко ранени: 5-годишно дете (пешеходец), 13-годишен пътник в автомобил и 17-годишен неправоспособен мотоциклетист. За щастие на територията на региона няма загинали деца при пътни инциденти.
Седмицата за превенция на детската пътна безопасност се провежда в рамките на традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.
30 септември е обявен за Ден на превенцията.

Сподели в социалните мрежи