logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

За злоупотребите с недъгавия воден цикъл – виновни няма

Две години след поемането на властта местната управа продължава да мълчи затова кои са виновните длъжностни лица от община Видин, има ли престъпления по служба и разхищаване на пари при изграждането на т.нар. „воден цикъл“. Тези и други въпроси повдигнаха съветниците от групата на „Единни за промяна“ по време на редовното заседание на Общинския съвет. На него бяха разглеждани няколко свързани теми: неизбежният срок в цената на водата, заложен още при старта на водния цикъл и прехвърлянето на собствеността към Асоциацията по „В и К“, в която община Видин е основен участник.
„Наше задължение е да изкараме на светло кой е злоупотребил с парите на общината и на видинчани. Когато има виновни, то техните имена трябва да бъдат обявени и хората да знаят за безобразията, които са извършени“, призова председателят на „Единни за промяна“ Росица Кирова. От групата на гражданското обединение припомниха, че още при предходното общинско ръководство проектът е бил осакатен, като от него са отпаднали кв. „Нов път“, град Дунавци и 11 населени места в общината, в по-голямата част от които и днес нямат изградена канализация. За сметка това са ремонтирани участъци, които никога не са дефектирали, а като резултат от изграденото от пролет до късна есен Видин мирише и при всеки проливен дъжд градът прилича на Венеция.
В отговор на поредните престъпни безобразия, вършещи се в 15-етажната сграда на площада, кметът се оправда, че е сигнализирал някога прокуратурата и ОЛАФ. И дотук. Градоначалникът дори не можа да уточни кой е разписвал неправомерното удължаване на сроковете за прословутата неизградената и до днес пречиствателна станция, по която хората от Видин има още много да плащат и не само с ежегодното увеличение в цената на водата, което се оказа, че не само е неизбежно, но и задължително условие на европейската програма.
„От всичко изказано и чуто е ясно само едно – едни пари, милиони, са взети и прибрани от няколко фирми. И никой от виновниците няма да понесе наказание, защото такава ни е и общината, и държавата“, каза още Росица Кирова.
Интересно по темата „подводен цикъл“ се оказа, че общината има претенции към фирмата, работела по пречиствателната станция затова, че неколкократно е удължаван срока, заложен в проекта. На община Видин е наложено наказание от 2 100 000 лева. Не стана ясно защо общината си търси тези пари от фирмата, след като фирмата сама на себе си не може да удължи срока и нарушението явно е правено от някой отговорен управляващ и неговия екип.
Тема образование: Ще има конкурс в детска градина “Детелина” и общинските съветници Валери Василев, Валентин Братков, Християн Христов, Десислава Димитрова, Любомир Низамов, Емилиян Енчев, Николай Цветков, Мартин Петров, Иванка Каменова, Красимир Асенов, Йордан Йонов, Пламен Трифонов, Орлин Василев, Павел Паунов, Генади Велков, Любен Иванов, Добрин Иванов, Наталия Милкова и Тихомир Станчев решиха, че член на комисията е по-добре да бъде Орлин Василев, който никога не е имал нищо общо с образованието, отколкото г-жа Мариета Георгиева, която нееднократно е канена за експерт в МОН, но пък е член на „Единни за промяна“. И може би няма да се съгласи директорското място да бъде заето от партиен активист с нула капацитет и познания или просто комшийската на село. Странни са и думите на председателя на Общинския съвет Генади Велков – какво значение има какво е образованието на нашия представител, когато трябва да се избира директор. Със същите критерии Десислава Димитрова бе избрана за основен член в комисията, която ще одобрява на кои студенти, кандидатствали във видинския филиал на Русенския университет, ще бъдат платени таксите за образование от община Видин.

Сподели в социалните мрежи