logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Общината – бездънна яма по програми за заетост с нулев резултат

Видинската общинска администрация е превърнала програмите за заетост в инкубатор за усвояване на пари, при отсъствие на всякаква мисъл и усилия за осигуряване на постоянно препитания на малкото останали млади хора в града. Това стана ясно на провелото се заседание на Общинския съвет, на което мнозинството от ГЕРБ, Реформатори, ДПС, Земеделци и НФСБ одобриха захранването на поредните сметки на програми за обучение на младежи, след чието прекратяване наетите отново ще се окажат без работа и на опашката за безработни.
„Средствата, отпускани по европейски програми за заетост потъват някъде, без да има никакъв траен ефект. Без да се работи за подобряване живота на видинчани, особено на младите хора“, заяви председателят на групата съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова. Тя и колегите й настояха за включване на допълнителна точка към разглежданото предложение по проект „Заедно за създаване на младежка заетост и устойчива работна среда в община Видин“.
„Искането ни е след приключване на програмата кметът да отчете колко от включените в обучението безработни младежи са намерили реализация на пазара на труда. Това трябва да е и нашата главна цел – крайният резултат. Всичко останало е просто отчитане на някаква дейност и прибиране на пари“, коментира още Росица Кирова.
Колко млади хора от Видин ще си намерят работа след приключване на програмата се оказа безинтересно за мнозинството на Общинския съвет. Той гласува против предложението на „Единни за промяна“ за реален отчет на резултатите и ефекта от похарчените пари. Против предложението кметът да се отчете на видинските граждани бяха: Валери Василев, Валентин Братков, Християн Христов, Десислава Димитрова, Любомир Низамов, Емилиян Енчев, Николай Цветков, Мартин Петров, Иванка Каменова, Красимир Асенов, Йордан Йонов, Пламен Трифонов, Орлин Василев, Павел Паунов, Генади Велков, Любен Иванов, Добрин Иванов, Наталия Милкова и Тихомир Станчев.

Сподели в социалните мрежи