logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Единни за промяна“ протестират срещу умишленото унищожаване на Видинския регион

Гражданско обединение „Единни за промяна“ е готово да предприеме всички позволени от закона протестни действия, за да се спре престъпното унищожаване на Видинския регион и Северозападна България.
Категоричната позиция на обединението бе разпространена в протестна декларация, която е изпратена до Президента на Републиката, Народното събрание, парламентарно представените политически сили, Европейския парламент и други институции.
В декларацията, която бе връчена и на областния управител на Видин, от „Единни за промяна“ осъждат пренебрежителното отношение на управляващите към жителите на Северозападния регион. От сдружението настояват за преразглеждане на българската позиция, касаеща новия европейски коридор, за който наскоро бе сключено споразумение с Гърция. От гражданското обединение са категорични, че с този си акт държавата на практика изхвърля от европейската карта развитието на транспортен коридор номер 4, което е поредно доказателство за дискриминационното отношение към хората от Видинския край.
„Утвърдилата се от години политика на национално предателство, в нарушение на Конституцията на Република България (в частта й, визираща равнопоставеност на регионите) в полза на чужди интереси, целенасочено тласкат и обричат на смърт Видин и региона. С последните си действия настоящото управление на страната затвърди унизителното си и пренебрежително отношение към българските граждани, имащи нещастието да са родени и живеят в българския Северозапад.
С подписаното преди дни споразумение с Гърция и създаващия се нов транспортен коридор на практика се зачерква и напълно обезсмисля съществуващия паневропейски транспортен коридор номер 4.
Не едно и две правителства с охота даваха лъжливи предизборни обещания за изграждане на модерна пътна връзка на Северозападна България. Настоящият международен път Е-79 не отговаря на никакви изисквания за международно шосе, част от европейски транспортен коридор. След изграждането на Дунав мост 2 при Видин-Калафат и огромния трафик от тежкотоварни автомобили, пътят се превърна буквално в гробище. Почти всяка седмица „черната“ статистика се допълва с нови жертви на тежки пътно-транспортни произшествия.
Липсата на нормална инфраструктура е и една от главните причини за тоталната икономическа и социална разруха на Видинския край. Големи инвестиции липсват на фона на високата безработица, която неизменно поставя Видин в челните редици в сравнение с цялата страна. Малкото разкриващи се работни места са по краткосрочни мерки на социални програми, които по никакъв начин не могат да осигурят сигурност и стабилност за нормален живот на жителите в Северозапада. Единствените малки инвестиции правени тук са обикновено в сферата на шивашката промишленост, за които е публична тайна унизително ниското заплащане, граничещо с подигравка на човешкия труд.
Напразните обещания за изграждане на четирилентов път не бяха единствените, с които идващите на власт измамиха жителите на Северозападна България. Преди повече от 10 години започнаха уверенията, че ще бъде модернизирана жп линията Видин-София и изградено високоскоростно трасе. Както и други, то така и този проект впоследствие бързо отпадна от приоритетите на управляващите, които непрекъснато отлагат във времето създаване на условия за излизане на Северозапада от тежката криза.
По последни данни на официалната статистика демографската криза във Видинска област продължава да се задълбочава. Многогодишната безхаберна политика на управляващите определя региона като първенец по обезлюдяване, смъртност и застаряващо население. Най-малка по брой на население е област Видин, в която живеят 88 867 души. Раждаемостта тук отново е най-ниска в цялата страната – 6.2 %. Видинско държи първенството и по застаряване на населението. В регионален аспект делът на лицата на 65 и повече навършени години е най-висок в област Видин – 28.9 %.
Ние, членовете на гражданско обединение „Единни за промяна“, нашите симпатизанти и последователи изразяваме абсолютното си несъгласие с лекотата, с която управляващите унищожават родния ни край.
Призоваваме за подкрепа всички българи, които се чувстват пренебрегнати в собствената си държава. Призоваваме всички, които чувстват унищожителното въздействие на отношението на управляващите към регионите. Призоваваме всички българи, които искат да останат да живеят в Родината си, но са принудени да търсят поминък в чужди страни.
С бездействието си народните представители, излъчени от 5-ти многомандатен избирателен район, са доказали, че не могат и не искат да работят в полза на нас, избирателите им. Затова отправяме призив към всички представители на политически партии, които са готови да ни подкрепят в нашето искане за преразглеждане на българската позиция, касаеща новия европейски коридор.
Възползвайки се от правата, които ни дава Българската Конституция и законите на страната, заявяваме категорична позиция, че няма да търпим повече това дискриминационно отношение към хората от Северозападна България. Ще се обърнем за съдействие и помощ към всички Европейски институции.
Настояваме за реални действия днес и сега. Не утре, не след година и някога в бъдеще. В противен случай заявяваме непоколебимата си решителност за използване на крайни действия и гражданско неподчинение, за да защитим правото си на достоен живот“, посочват в декларацията от „Единни за промяна“.
Източник: 24 часа
Сподели в социалните мрежи