logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Европейската комисия към България – намалете броя на университетите си

България да намали броя на университетите си от сегашния – 52, на 10. Това препоръчва Европейската комисия на страната ни в изследване за подобряване оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас. Заключенията от предварителния доклад представи проф. Люк Соте от университета в Маастрихт, ръководител на експертната група по проучването и съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас.
Сега българските кандидат-студенти, чийто брой непрекъснато намалява, могат да избират между 52 висши училища. Експертите от Брюксел съветват те да бъдат сведени до 10, тъй като европейската практика била на 1 милион души население да има по един университет. Така, според специалистите, ще се увеличи финансирането на висшите училища и на научната дейност у нас.
Какво ще направи България оттук-нататък най-вече като да се има предвид, че премиерът Борисов е доста послушен и винаги изпълнява заръките на Европа?! Веднага след огласяване мнението на Европейската комисия просветният министър Красимир Вълчев коментира, че докладът „несъмнено е полезен“. Според него, за да се решат проблемите в научната сфера, на първо място, е нужен диалог от двете страни, които без излишни емоции да се разберат.
Европейските препоръки за ограничаване броя на ВУЗ-овете в малка България не са от днес. Още преди години се заговори и се поеха ангажименти за стопиране роенето на „висши“ учебни заведения, бълващи випускници с някакви екзотични дипломи без покритие, без придобити умения за професионална реализация, но със сигурност обречени на безработица.
Дали управленците ни ще се вслушат в мнението на Европа – това тепърва ще разберем. Важният въпрос е защо, след като са знаели какви ангажименти са поели пред европейските институции ударно и обикновено по избори разкриват нови ВУЗ-ове?! И то с ясното съзнание, че са обречени.

Сподели в социалните мрежи