logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Концерт-рецитал на Иван Жеков в Белоградчик

Народно читалище „Развитие – 1893 г.“ бе организатор на концерт-рецитал на твореца Иван Жеков в голямата зала на Младежкия дом в Белоградчик. Това е първото мероприятие, посветено на предстоящия Ден на народните будители, съобщиха от общината в Белоградчик.
Иван Жеков е роден през 1942 г. в София. Завършва с отличен успех Държавното музикално училище, а през 1964 г. и Българската държавна консерватория в класа по пиано на проф. Люба Енчева. Пианистът започва активна концертна дейност в страната, в много европейски страни, както и в Китай, Куба, Египет. Освен като солист той концертира и със световноизвестни музиканти като Пиер Фурние от Франция, Рикардо Однопосов от Австрия, Марк Каплан от САЩ, Луиджи Алва от Перу, с Емил Камиларов, Дина Шнайдерман, Минчо Минчев, Георги Бадев, Лидия Ошавкова и др. Живее и работи в Турция, но най-дълго се изявява в Германия като пианист, композитор и педагог. Там през 1982 г. е издадена негова дългосвиреща грамофонна плоча с творби от Бетховен, Брамс и Шопен. От 1985 г. е член на Съюза на немските композитори. В следващите години са издадени над 50 негови творби при известни музикални издателства в Германия. През 2002 г. SWR – Stuttgart издава юбилеен CD с творби на Иван Жеков по случай 60-годишнината на композитора. След завръщането си в България Иван Жеков продължава да работи като пианист и композитор. Проявява се и като литератор. Между 2012-2014 г. излизат от печат неговите книги „Преходи – една фамилна сага между 1850-2012“ и романът „Оцеляване“.
Любителите на класическата музика от Белоградчик слушаха творби на Бетховен, Шопен, Шуман, Дебюси и авторски произведения на маестро Жеков. Заедно с това той представи и книгата си „Сън в зимна нощ – почти приказка“.

Сподели в социалните мрежи