logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Митничари задържаха над 25 000 литра енергийни продукти на Дунав мост 2

Над 25 000 литра енергийни продукти, превозвани в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), са задържани на Дунав мост 2, съобщиха от Агенция „Митници“.
На 29 октомври на ГКПП пристигнал товарен автомобил, превозващ групажна стока от Италия за България. Една от стоките била 3280 литра енергиен продукт – масло, което е акцизна стока по ЗАДС. Установено е, че фирмата получател в България не е изпълнила задължението да уведоми компетентното митническо учреждение по постоянен адрес преди изпращането на акцизните стоки от изпращача. Липсата на такова уведомление приравнява случая към движение на акцизни стоки без заплатен или обезпечен акциз, което е нарушение на ЗАДС.
Дни по-рано на ГКПП Дунав Мост 2 при аналогични обстоятелства е спряна полска автоцистерна, превозваща по документи 22 020 килограма енергиен продукт, използван в химическата промишленост. Пратката се е движела от Германия за България.
В първия случая – стоката, а във вторият случай и автоцистерната, са задържани в Митническо бюро – Видин. Взети са контролни проби за лабораторен анализ. Работата по двата случая продължава.

 

 

Сподели в социалните мрежи