logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

ГЕРБ реши да крие ефективните присъди от обществото, но не и от престъпниците

След поредно недоразумение с последните поправки на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесени от ГЕРБ и набързо гласувани от парламента, грубо се потъпкват правилата за публичност на правораздаването. С промяната, облечена в закон от ГЕРБ и коалиционните му партньори, Върховният касационен съд (ВКС) вече няма право да публикува незабавно на сайта си ефективните присъди, които постановява, съобщава в. „Сега“.
Според новия текст Върховният съд няма да публикува на сайта си актове за налагане на наказание „лишаване от свобода“, докато прокурор не го уведоми, че бъдещият затворник е заловен и са предприети действия по изпълнение на наказанието му.
Проблемът е, че с поправката се нарушава принципът на прозрачността на правораздаването. „Абсурдното е, че неинформирана ще бъде единствено обществеността, но не и осъдените, защото едва ли те чакат да се запознаят с окончателното съдебно решение от интернет регистрите. Най-малкото адвокатите им ще знаят каква е присъдата“, коментираха магистрати. А и на сайта на ВКС ще се вижда, че на дадена дата има постановен акт. Това ще е сигнал, че става дума за ефективно наказание, тъй като в останалите случаи и самият акт на върховните съдии ще е качен онлайн.
Промените на НПК, свързани с публикуването на съдебните актове, са сред текстовете, прокарани скоростно преди лятната ваканция на парламента. Специално тази поправка е внесена между двете четения от трима депутати от ГЕРБ – Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова.

Сподели в социалните мрежи