logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Добра новина: Студенти изографисват 170-годишна църква в село Чупрене

Благородно начинание подемат млади хора от Националната художествена академия „Николай Павлович“ (НХА). По инициатива на БНТ 2 и предаването „Рецепта за култура“ студенти от (НХА) ще изографисат 170-годишния храм във видинското село Чупрене.
Храмът има дълга история. Построен е през 1847 година, преди Освобождението, с усилията на местните хора и вече близо два века съхранява традициите и вярата. Някога към църквата е имало притвор, който е служел за хранене на бедните и килийно училище. На площада на селото днес е останала само черквата. Преди няколко години общината ремонтира рушащата се сграда, но стенописите по олтара не са възстановени.
Предаването „Рецепта за култура“ и студенти от Националната художествена академия обединяват усилия за изографисване на свода и стените на черквата. В момента НХА подготвя едни от най-компетентните творци в областта на църковната живопис и възможността млади хора да се включат във възстановяването на храма, изграден преди повече от половин век е изключителна възможност за професионална изява. И най-важното – да бъде вдъхнат нов живот на едно свято място, съобщиха от медията.

Сподели в социалните мрежи