logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видинската хазна ще плаща за некачествен строеж по проект

С малко над 111 000 лева се очертава да олекне видинската общинска хазна заради проект „Зелена и достъпна градска среда“. Парите ще отидат в джоба на фирмата-изпълнител, а оттам и в местните й разклонения от подизпълнители, които иначе по проекта успешно прибраха над 5 милиона лева, макар изпълнението да е доста некачествено, пълно с пропуски и недомислици.
Темата бе дебатирана на заседание на постоянната комисия по законност, местно самоуправление, нормативна уредба, етика и охрана на обществения ред към Общинския съвет. На нея стана ясно, че се налага промяна в поименния списък за капиталови разходи, а една от корекциите е, че общината трябва да плати 111 092 лева, тъй като е осъдена от фирмата-изпълнител по въпросния проект. Разходите са по различни фактури, които общината не е изплатила по договора за строителство.
С цел по-голяма яснота по въпроса съветникът от групата на гражданско обединение „Единни за промяна“ Даниил Томов заяви особено мнение по предложението и поиска цялата документация относно загубените дела, свързани с проекта.
Чакането да заработи по-бързо административната машина не си заслужава и затова откриваме сами делото, което е гледано пред Видинския окръжен съд на 7 юни тази година. В исковата молба е посочено, че: „Общината не изпълнила задължението си за заплащане на уговорените сума общо в размер на 111 092,02 лева с ДДС по фактури 0000000652 от 14.12.2015 г. и 0000000651 от 14.12.2015 г., които са били издадени от ищеца и подписани от представител на ответника. И двете фактури община Видин е следвало да заплати съгласно уговорките в договора до 28.12.2015 г. Тъй като не е заплатила е изпаднала в забава от 29.12.2015 г.“. В отговор общината не е оспорила пред съда обстоятелствата в исковата молба и признава, че дължи на ищеца посочените суми. Претенцията е само за разноските по делото, тъй като местната администрация била направила всичко възможно да преведе парите, но е имала затруднения, се посочва в материалите по делото. В него обаче няма и думичка от страна на общината, която защо ли не е оспорила некачественото изпълнение на проекта, което иначе е видно за всеки видинчанин. Сред неизпълнените, но платени съоръжения е архитектурната и проектантска смешка, за която гражданско обединение „Единни за промяна“ преди време писа – т.нар. фонтан при Спортната зала, който безпроблемно функционира като паркинг, но не и като водно съоръжение. В допълнение към неизградените, но също отчетени и платени по документи, съоръжения е липсващата система за поливане в парк „Рова“, който през това лято се напояваше по стария начин – с водоноска, гумени ботуши и маркуч.
Много въпроси ще продължават да висят без отговор, а харченето на още общински пари по иначе пребогато платения проект „Зелена и достъпна градска среда“ със сигурност ще продължи. Иначе при разглеждане на предложението в общинската комисия бе обявено, че ръководител на проекта е бил сегашният заместник кмет по строителството, за когото пък градската мълва разнася, че е и част от подизпълнителите по проекта.

Сподели в социалните мрежи