logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

16 ноември – Ден без пешеходци, жертви на пътя

17 катастрофи с пешеходци са станали от началото на годината във Видинска област. Ранени са 13 души, загинали няма, съобщиха от пресцентъра на МВР-Видин.
В дните на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях, 16 ноември е обявен за ден без пешеходци – жертви на пътя. В рамките на втората кампания от акция „Зима“, пътните полицаи осъществяват засилен контрол, следейки за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.
Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат пътното платно, където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода от настъпването на сумрак, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях възникват между 17,00 и 20,30 часа, сочи статистиката.
Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното.

Сподели в социалните мрежи