logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Името на фирмата или грозното срастване на властта във Видин

Нова порция обществени тайни сервираха на видинчани този път не от местната, а от държавната власт.
Преди дни от областната управа се похвалиха, че специализирана фирма е започнала почистването на крепостните стени от храсти и растителност. Буренясалата и неподдържана „Алея на влюбените“ в района от „Телеграф капия“ до „Топ капия“ днес интензивно се почиства. Начинанието, иначе похвално като замисъл, едва ли щеше да събуди съмнения за нередности, ако в прессъобщението си от областната управа бяха коректно обявили кой е въпросния „специалист“, как е избран, колко ще получи за дейността си… Защо точно сега, преди зимата, след като цяло лято алеята бе неизползваема?! Не се ли вършат подобни дела напролет, за да може поне за сезона алеята да е във вид и форма, доближаващи се до парковото изкуство, паметник на което е видинският крайдунавски парк. Все простички, но задължителни елементи в една информация, предназначена за медии, макар от последните да няма нито въпрос, нито нито вопъл по темата.
Бърза проверка на гражданско обединение „Единни за промяна“ установи част от спестените от държавната институция подробности. На обекта открихме служители и техника на „фирмата на общината“, както запознати наричат местно частно дружество. То явно е „спечелило“ правото да извърши почистването. Не е чудно, защото в града се знае, че две са фирмите свързани с една партия, които изпълняват и подизпълняват всяка малка и голяма поръчка.
След запитване стана ясно, че изборът на изпълнител не бил на областната управа, а на Министерството на културата. Кога и къде е обявена процедурата, каква е тя – данни за това не бяха открити на официалният сайт на министерството. Има ли привкус на гейт или е само поредната недотам морална поръчка с  шуробаджанашка глазура, ще стане ясно.
В края на годината винаги в някое ведомство остават за „усвояване“ едни пари и така набързичко и предпразнично се подпомагат подходящите фирми и хора. Днес така е във Видин. Утре и във вашия град.

*********

Заснетата техника на „специализираната“ фирма e собственост на общински съветник от ГЕРБ и член на Управителния съвет на Общинската структура на ГЕРБ във Видин. Съпругата му е началник на кабинета на кмета на Видин, а зет му е ветеринар с частна практика и едновременно назначен като такъв в общинския приют за кучета. За собственика на „фирмата на общината“ се знае, че е основен спонсор на кампанията на видинския кмет и основния „помагач“, който изпълнява или подизпълнява всички поръчки и услуги на общината или областната управа, свързани със строителна механизация.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи