logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Информационна антиспин кампания в Белоградчик

По повод 1 декември – Световен ден за борба със СПИН, в Белоградчик бе проведена поредната кампания на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съобщиха от общината.
Специалисти-психолози и доброволци гостуваха в Младежкия дом, където изнесоха беседа с мултимедийна презентация на учениците от девети, десети и единадесети клас от СУ „Христо Ботев“. Раздадени бяха информативни брошури, а чрез различни игри с публиката по достъпен начин бяха представени проблемите по актуалната тема.
Според последни оценки на Програма на ООН за ХИВ/СПИН към края на 2010 г. броят на хората с ХИВ в целия свят е 34 милиона души. Между 25-33 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция. Всеки ден близо 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност.
Към 13 ноември 2011 г. в България са регистрирани общо 1 438 ХИВ-позитивни лица, съощиха от РЗИ-Видин. Броят на новорегистрираните ХИВ позитивни от началото на 2011 г. е 166 лица. Разпределението по пол сочи 135 мъже и 31 жени. Докато през 2010 г. 55 % от новорегистрираните случаи с ХИВ са били млади хора на възраст 15-29 г., то през 2011 г. те съставляват 38 %.
И през тази година най-голям е делът на инжекционно употребяващите наркотици и на мъжете, които имат сексуални контакти с мъже. 60 % от новооткритите ХИВ позитивни през тази година са се инфектирали по сексуален път.

Сподели в социалните мрежи