logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Еремиева: На гражданската енергия й трябва искра

За 27 години демокрация политическата ни класа се роди, окопа и изроди. Ако искаме промяна, то нека си я извоюваме. Да застанем с лицата си и да защитим идеите си.
Г-жо Еремиева, разпиля ли се енергията на гражданите след референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“?
– Енергията на гражданите не е разпиляна, просто й трябва някаква искра. Ние всички чакахме и се надявахме, че има законен път, който да извървим. Оказа се, че това статукво, срещу което гласувахме, не се дава лесно. От друга страна големите медии се сетиха, че има референдум чак след провеждането му. И започнаха да канят всякакви платени политолози, социолози, експерти, които се опитваха да ни убедят, че мажоритарният вот е вреден за България. Днес най-много ме възмущава това, че всички се сетиха да говорят колко вреден бил мажоритарния избор! Къде бяха тези дами и господа политически разбирачи, докато правехме кампания по разясняване? Защо мълчаха медиите? Според мен, няма нищо по-вредно от сегашното статукво, което ще се самовъзпроизвежда по пропорционалната система, докато ние не се събудим и принудим политиците да зачетат волята ни.
Какво означава за вас вота на българите на референдума?
– Българите казаха, че искат личности в политиката. Пожелаха да избират достойни хора с мнение и авторитет, а не партийни послушковци. Казаха още, че не искат да дават от отънелия си джоб по 11 лева на глас партийна субсидия на самозабравилите се народни представители. Над 3 000 000 човешки съдби, човешки личности показаха на политическата класа, че искат те да бъдат управляващите, както е редно, а политическата класа да е техен служител.

Защо политиците ни решиха, че са над суверена?
– Защото ние позволихме на 240 палячовци без доблест, морал, приличие и чест да се подиграват с вота ни. Тези депутати изтриха гласа на 2 милиона и половина български граждани, доказвайки че за тях волята на българския народ няма никакво значение. За 27 години демокрация политическата ни класа се роди, окопа и изроди. Това не е демокрация, това е фалш.
Вие, от гражданско обединение „Единни за промяна“, какво показахте, призовавайки да се гласува с празното квадратче на парламентарните избори?
– Гражданско обединение „Единни за промяна“ активно участва в кампанията за националния референдум. На него повече от достатъчно български граждани казаха, че искат системата да бъде променена. Българите показаха, че искат депутатите да бъдат избирани по различен от сегашният начин. Показаха, че искат партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев. Ние, от „Единни за промяна“, се съобразихме с този вот и затова призовахме да се гласува с „Не подкрепям никого“. Показахме, че не искаме повече лъжливи обещания от едни и същи видински депутати, които пропорционалната система ни налага. Показахме, че сме последователни в борбата си за мажоритарен вот. Благодарение на нашата кампания, в която имах честта да участвам, много видинчани направиха своя информиран избор. С 5,96 % гласували за квадратчето „Не подкрепям никого“ област Видин беше първенец в страната, а в града процента на недоволните беше значително по-висок.
rosi-eremievaТова ли е края? Остава ли надежда?
– Разбира се, че това не е края. Трябва ни искрата, за която говоря. Трябва да осъзнаем, че всичко зависи от нас. Ако искаме промяна нека си я извоюваме. Да застанем с лицата си и да защитим идеите си. Надеждата е в самите нас и в решителността ни. Животът ни ще се промени тогава, когато сме готови всички да се лишим от нещо в името на промяната. Последователните хора с почтени намерения и силен дух винаги са следвали своя път, независимо от препятствията. Промяната идва! Защото няма такава държава, но има такъв народ!

***

Росица Еремиева е завършила управление на туризма в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Както споделя самата тя, през целия си активен живот й се е налагало да овладява  различни професии – митнически агент, администратор в хотел, офис мениджър… Но най-любимата си остава длъжността „специалист туризъм“ в община Видин, където шепа ентусиасти се опитваха да поставят града на туристическата карта на България и Европа. За съжаление времето не им е стигнало. Кадърните са уволнени, за да се назначат „наши“ хора.
Майка на един син, който живее и работи в София.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи